Leren luisteren naar muziek

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

      Zomaar op een dinsdagmiddag steekt iemand zijn hoofd om het hoekje van mijn kantoordeur. Ik zit net geconcentreerd een lastige mail te beantwoorden, maar voel iets leuks aankomen als ik een zachte stem hoor vragen ‘hey Mar heb je even tijd?’
     
Het is Eran. Ooit mijn steun en toeverlaat tijdens de dam-middagen op het Dollard College. Hij viel in voor de dam-docent die plotseling overleed. Sindsdien hebben we een fijne band. De zoon van Eran, Daniel, heeft maatschappelijke stage gelopen bij mij in de bieb. Daniel heeft het te druk op het VWO om vrijwilligerswerk in de bieb te doen, begrijpelijk en helaas. Maar dit terzijde.

      Schoorvoetend komt Eran met een heel erg leuk idee op de proppen. Samenwerken op muziekgebied. Hij is een professioneel klassiek fluittist. Al pratend zetten we een activiteit in elkaar en laten er geen gras over groeien.
      Nog deze maand van start.
Renée, vrijwillige medewerker en schrijfster van de horoscoop in het tijdschrift Libelle werkt mee aan een persbericht en hup, daar gaan we. We vinden het spannend, zal de bevolking van Bellingwolde hier warm voor lopen?

‘Het persbericht voor De Bellingwedder, Het Streekblad en Westerwolde actueel:


Muziek in de Bibliotheek van Bellingwolde

Vermaard fluitist Eran Wajsenblum start binnenkort in Bellingwolde een muziekschool. Eran geeft in binnen- en buitenland concerten met zijn blokfluiten. Laatst nog was hij te beluisteren in de Magnuskerk in Bellingwolde waar hij met organist Sietse de Vries een prachtig concert ten gehore gaf.
        Wie het idee heeft dat een blokfluit een suf instrument is waar alleen kleine kinderen schelle noten uit blazen, zal ogenblikkelijk zijn mening bijstellen wanneer hij de betoverende muziek hoort van virtuoos Eran. Als geen ander is hij in staat om anderen de wereld van de blokfluit te laten ontdekken en het imago van de blokfluit als professioneel instrument neer te zetten.

       Eran zal in de bibliotheek van Bellingwolde een demonstratie geven op de verschillende fluiten waarop je kunt spelen. Lessen zijn voor iedereen: voor kinderen en volwassenen, voor beginners en gevorderden, voor wie alleen les wil hebben, voor wie het leuk vindt om dat in een groepje te doen. Eran geeft ook de mogelijkheid om in duo’s, trio’s of kwartetten te spelen en kijkt er naar uit om samen met nieuwe fluitisten in ensembles van verschillende samenstellingen concerten te organiseren.

      Hij zal ook een uiteenzetting over zijn voornemen om een cursus Leren Luisteren naar Muziek te geven. Het is zijn bedoeling om één keer per maand een cursus van zeven lessen van een uur te geven waarin hij ingaat op vragen als “wat is muziek”, “hoe luister je naar muziek” en “hoe kun je goede van slechte uitvoeringen onderscheiden?” “Wanneer is er sprake van harmonie... en wanneer niet, welke muziek geeft rust, welke muziek veroorzaakt spanning?” Aan de hand van voorbeelden traint hij zijn cursisten om te leren luisteren en om de muziek die zij horen te begrijpen. Hij neemt je mee door de verschillende muziekperioden in de geschiedenis, laat muziek uit diverse culturen horen en laat je naar verschillende instrumenten en combinaties van instrumenten luisteren. Kosten voor deze cursus zijn € 5,- per keer, inclusief een kopje thee of koffie.

      De Bibliotheek van Bellingwolde beschouwt het als een eer om een fluitist van het kaliber van Eran Wajsenblum te mogen ontvangen en een platform te geven.’

Hoe het was? Een groot succes!

Na de introductie hebben alle aanwezigen zich opgegeven voor de cursus Leren Luisteren naar Muziek.
       
Met een voldaan gevoel en Bach nog in de oren, ging ik naar huis. Weer iets moois gebracht bij onze klanten. Samen met Eran.

Zo leuk is onze bieb!

 
Klik HIER voor alle biebverhalen