Een goedbewaard geheim

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

''Heeft u een leestip voor mij''?
Dit is denk ik de meest gestelde vraag  in onze bibliotheek. Mensen vermoeden dat bibliothecarissen veel lezen. Het best bewaarde geheim in onze beroepsgroep is dat dit helemaal niet zo is. We volgen de actualiteit, doen ons best om op de hoogte te blijven van véél, dat wel. Een aantal volgt VPRO Boeken, De Wereld Draait Door’s boekenpanel en missen Adriaan van Dis. Ook ik.

Boeken, om uit te leren, om bij te ontspannen, om in gedachten te reizen, om bij in slaap te vallen.
      ''Lees jij ook?''
       ''Ja''!
Vier bladzijden per avond - soms om 04.00 nog een paar, maar dat is het dan wel. De volgende avond moet ik een paar bladzijden terug bladeren omdat ik niet meer weet waar het verhaal over gaat. Zeg dan tegen mezelf, lees dan ook gewoon een flutroman, maar ja…. daar vind ik niks in.
      Ik droom dat nuttige informatie zich onder mijn kussen verstopt en op een geschikt moment ‘hop’ zo in mijn hoofd nestelt, waardoor ik er in de waaktoestand gebruik van kan maken. Te makkelijk? Te mooi? Wat als het waar zou zijn?

      Ik maak lijstjes met boeken die ik zeker nog een keer wil lezen, voor in de vakantie…. in mijn hangmat…. ergens in een zonnig oord… dit jaar in mijn eigen tuin…kon makkelijk gezien de temperatuur…en wat was het verwonderend, meevoerend en vermakelijk in ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara, ‘Lotte Weeda’ van Maarten ’t Hart, Ilja Gort’s ‘De vrouwenslagerij'.

                  

 
Leestips

In ons maandelijkse, veelgelezen, informatieve, huis-aan-huis-blad ‘De Bellingwedder’ schrijft Martine haar leestips. Het zou zonde zijn als ik u die onthield. Martine is met pensioen en leest zo’n 4 boeken per week. Chicklits? Hierin is ze kieskeurig.


Bibliotheek Nieuws met Leestips van Martine

 
Jane Gardam: De dochter van Crusoe (2018/285 pag.)

Oorspronkelijke Engelse uitgave 1985. Deels gebaseerd op haar eigen jeugd in Yorkshire, schetst de auteur met het stilistisch vernuft dat haar beroemd en geliefd heeft gemaakt (o.a. De onberispelijke man) het portret van een jonge eigenzinnige vrouw in een afgelegen deel van Engeland vanaf begin 20ste eeuw tot na WOII. Polly wordt opgevoed door 2 excentrieke tantes in hun gele huis, eenzaam in de duinen en het moeras .Ze verliest zich in het lezen van boeken en vooral Robinson Crusoe sluit ze in haar hart omdat ze voor haar gevoel hetzelfde lot delen.

Zij heeft moeite haar eigen persoonlijkheid te ontwikkelen maar slaagt daar uiteindelijk in op het moment dat haar gevraagd wordt les te gaan geven aan jonge kinderen en deze ook in huis te nemen.

https://www.trouw.nl/cultuur-media/schrijver-jane-gardam-mijn-personages-hebben-me-gered~b3cc84ba/Susan Wiggs: Alles tussen jou & mij (2019/413 pag.)

Mooie liefdesroman over een Amish man, die zijn vermoorde broer op zijn sterfbed heeft beloofd zijn kinderen met liefde op te voeden binnen de Amish gemeenschap terwijl hijzelf zich daarvan los wilde maken. Wanneer zijn neefje een zwaar ongeluk krijgt ontmoet hij in het ziekenhuis een bewogen jonge vrouwelijke arts in opleiding en al gauw springen de vonken over. Zij komt echter uit een tegenovergestelde wereld met hoogopgeleide ouders (beide gerenommeerd arts) die haar al van jongs af aan voorbereiden op een flitsende carriere in de medische wetenschap, maar ook zij wil haar eigen weg kiezen. Als ze hun liefde een kans willen geven moeten ze allebei hun loyaliteit aan de eigen achterban opgeven.

Soms wat zoetsappig, maar door alle verwikkelingen en ontwikkelingen toch een fijn boek.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Susan_Wiggs

 


Kristine Bilkau: Een liefde, in gedachten (2018/220 pag.)

Het is 1964 en Antonia en Edgar dromen van een ander leven dan dat van hun ouders. Hij krijgt de leiding over een bedrijf in Hongkong en zij zal hem volgen, zodra hij daar is gesetteld. Ze schrijven elkaar vele liefdesbrieven vol beloftes en steeds maar weer uitstel.

Eindelijk een telegram: Zeg je woning en werk op en bereid je voor op reis naar HK, vliegticket volgt. Maar dat vliegticket komt nooit. Vijftig jaar later overlijdt Antonia en vraagt haar dochter zich af waarom haar charmante moeder diep van binnen haar leven lang trouw is gebleven aan haar eerste grote liefde, waardoor latere relaties/huwelijken gedoemd waren te stranden. Prachtige bijzondere psychologische liefdesroman.

https://www.vpro.nl/boeken/artikelen/tips/februari/Kristine-Bilkau.htmlAnne Griffin: Als alles is gezegd (2019/284 pag.)

Op een avond bestelt de 84-jarige Maurice vijf drankjes aan de bar van een hotel. Met elk drankje heft hij het glas op iemand die belangrijk is geweest in zijn leven. Zijn jong gestorven broer, zijn ingewikkelde schoonzus, zijn dochtertje dat slechts 15 minuten oud werd, zijn nog levende zoon in het verre Amerika en zijn twee jaar geleden overleden vrouw. Door herinneringen aan deze dierbaren vertelt hij zijn levensverhaal, met alle spijt, ruzies, vreugde en liefde die erbij horen. Mooie observaties vol zelfreflectie. In een woord: Schitterend!

https://www.leestafel.info/anne-griffin

 

 


Joanna Rees: Een speling van het lot (2013/480 pag.)


In Oost-Duitsland in 1971 worden twee baby zusjes ’s nachts ontvoerd en verhandeld. Thea gaat naar Amerika, waar zij opgroeit in onvoorstelbare rijkdom. Romy belandt in een louche weeshuis waar kinderen uitgebuit en misbruikt worden, maar weet te ontvluchten. De zusjes komen elkaar tegen in Londen; Thea, de rijke en briljante vrouw en Romy, de dakloze bedelares. Op dat moment weten zij niets van elkaars bestaan, maar beiden voelen ergens een vonk van herkenning. Romy bereikt door keihard werken een sterstatus en door een speling van het lot komen ze er in 2009 achter dat ze zussen zijn en gaan ze samen de strijd aan om hun geschiedenis te achterhalen. Prachtige, huiveringwekkende, maar vooral ontroerende roman.

https://www.leestafel.info/joanna-rees

 

      Leesgroeten

       Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.
        Vrijwillige medewerker van de Bibliotheek in Bellingwolde
        De tweede meest gestelde vraag bij ons in de bieb is:
     
        ‘ Wilt u voor mij de boeken van Martine reserveren?''

      
        Klik
HIER voor alle biebverhalen