Zeven dagen per week open

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

      Onze bibliotheek is een bijzondere bibliotheek, maar dat weet u al. De enige bieb in de provincie Groningen, die alle dagen open is, Op werkdagen van 10.00u tot 22.00u, zaterdag en zondag van 12.00u tot 17.30u.
      Zijn jullie dan ook al die dagen bemand?
 Nou, nee - nog niet op donderdag, zaterdag en zondag - hier zoeken we nog vrijwillige medewerkers voor. Tot die tijd nemen de beheerders van het multi functionele centrum de honneurs waar. Heel fijn.
      Lees- en kijkvoer lenen kan dus iedere dag, mede dankzij onze selfservice waar u de materialen zelf kunt scannen.

Op de woensdag werkt er een bijzonder duo, Dity (links)  en Bineke.

Ze zijn goed op elkaar ingespeeld, gaandeweg is er een natuurlijke taakverdeling ontstaan.
      Bineke helpt de klanten bij de catalogus, op zoek naar een bepaald boek, reserveert en koppelt de tijdschriften in het uitleensysteem.
      Dity weet alles van converteren. Converteren? Onze boeken, tijdschriften en dvd’s  hebben een tag met een materiaal-gebonden code. Op deze manier kan de selfservice-computer de materialen lezen en scannen. Deze tag moet geactiveerd worden, hoe?, dat weet alleen Dity.
      Samen ruimen ze de ingeleverde materialen weer in de kasten, schrijven nieuwe leden in, schrijven oude boeken af, en zetten de expeditiekratten klaar voor Lammert.

Verhuisd

Bineke is met mij meeverhuisd van de bibliotheek in Bad Nieuweschans naar die van Bellingwolde. We kennen elkaar dus al een tijdje en werken fijn samen. Ze woont in een prachtige monumentale boerderij, die volop in bedrijf is. Landbouw.
      Ze runde het bedrijf samen met haar man Jan, ze waren een hardwerkend team en zeer gelukkig met hun twee kinderen. Waren? Ja, waren. Jan werd ziek en is helaas overleden. Veel te jong, ze hadden nog zoveel plannen. Ach, wat een verdrietige tijd was dat.
      Bineke heeft een paar maanden vrijaf genomen en voor ik het verwachtte wilde ze weer aan het werk. Hun zoon Duko heeft zijn universitaire studie afgebroken en runt inmiddels de boerderij, met Bineke. Hoe sterk kun je samen zijn, zo sterk dus.

      Als het koren van het land gehaald moet worden brengt ze een warme maaltijd naar de jongens, met iets extra’s. Ook wij in de bieb worden regelmatig verwend met courgettes, pompoenen en peren. De peren zijn van het ras ‘Winterriet.’ Een traktatie.
      Tijdens onze Oudejaarsborrel zijn de toetjes van Bineke favoriet. Zou ze keukenprinses zijn?

Voorleesdagen


Bineke leest voor tijdens de Nationale Voorleesdagen

Handwerkcafé

Dity begeleid het handwerkcafé, zit graag op de leuning van onze stoel ….

 

maakt makkelijk een praatje, houdt van rode wijn en haar telefoon …

     

Camper

Zodra de zon schijnt wordt de goed uitgeruste camper klaargemaakt om rond te reizen in Europa, samen met man Sake. Dity plant de route en Sake rijdt. Met een nieuwe satellietontvanger op het dak is tv kijken ook weer mogelijk. Totdat … er een viaduct opduikt waar ze net wel… of net niet onderdoor zouden kunnen rijden.
      “Wat denk je Dity, zou dit lukken?”, vraagt Sake. Dity maakt snel een rekensommetje maar weet het niet zeker. “Beslis jij maar,” zegt ze. Sake waagt het er op en rijdt langzaam … totdat er in de cabine een hels kabaal ontstaat. Beide weten ze genoeg, dat was de schotelantenne…… Elkaar aankijkend schieten ze in de lach, tja - vanavond geen tv…

Tijdens de thee - en koffiepauze hoor ik van de dames mooie verhalen over hun kinderen en kleinkinderen. Dity heeft 2 zonen, een dochter en 5 kleinkinderen.  Bineke is ondertussen ook oma geworden van een prachtige kleindochter. Ze past op haar - in Amsterdam!  200 Kilometer heen en 200 kilometer terug, met de trein. Need I say more? Het is een bijzonder aangenaam duo, deze twee.

 
Klik HIER voor alle biebverhalen