MOI, of hou zo aine ook hait.’

 

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

  Een man van middelbare leeftijd die aan mij vraagt:
      ‘Moi mien wicht, hest toe een bouk over olle auto’s? Met ploatjes drin, want dan ken ik eem kiek’n hou dat altmoal mot.’

  Hij blijkt geïnteresseerd in meer en vindt het gezellig in de bieb. Loopt wat rond, ziet de grote banner over het Taalhuis en zegt: ‘woarveur is dat den?
      We maken een praatje, ik geef hem informatie waarop hij aansluitend vraagt ‘of ik eem een afsproak veur hem moak’n wil, met die coördinator ‘ of hou zo aine ook hait.’ Ga ik doen!
      Hij verlaat de bibliotheek met een hartelijke ‘Moi.’

Een week later zit meneer vrolijk aan tafel met André, medewerker van het Taalhuis.
      Ik weet dan dat deze aardige man heel veel gaat leren de komende tijd. Hij is laaggeletterd, en heel leergierig.




In onze bibliotheek is dus een Taalhuis gevestigd. Op de maandag en woensdagochtend wordt dit bemand door een coördinator en/of een vrijwillige medewerker.
      Het Taalhuis is ontsproten om zoveel mogelijk mensen gelijke kansen te bieden in de maatschappij waarin ze leven. Waar missen mensen kansen, mogelijkheden, wat ligt daaraan ten grondslag?

De basisgedachte: Taalvaardigheid
     
Alles begint met taal: dingen begrijpen, de eigen wensen kenbaar maken. zaken zelfstandig regelen, contact met anderen, onderdeel zijn van de samenleving.


Doelgroep

Er zijn twee belangrijke doelgroepen voor het Taalhuis: mensen die Nederlands als tweede taal leren (NT2) en mensen die Nederlands als moedertaal hebben (NT1), maar die moeite hebben met lezen en schrijven in het dagelijks leven. Daardoor kunnen ze niet goed functioneren in de maatschappij.


Digitale vaardigheden

Ons leven speelt zich steeds meer online af. Van het bestellen op internet tot het aanvragen van een toeslag of het doen van belastingaangifte. Iedereen moet kunnen omgaan met een computer.
      Voor wie de vaardigheid mist om online informatie op te zoeken of online formulieren van de overheid in te vullen, wordt het leven erg ingewikkeld. Taalhuizen en Bibliotheken organiseren trainingen zodat mensen ook digitaal de weg leren kennen in de samenleving.


Rekenvaardigheid

Het begrijpen van hoeveelheden, afstanden en getalsmatige informatie speelt een belangrijke rol in vele dagelijkse handelingen. Van wisselgeld bij de kassa tot het plannen van een reis, van maten en gewichten bij het koken tot het bijhouden van het huishoudboekje, het is essentieel dat mensen globale rekenvaardigheid hebben om bewuste keuzes te kunnen maken.



Het idee is uitgewerkt en in de markt gezet.
      Met ondersteuning van de Koninklijke Bibliotheek en de Stichting Lezen en Schrijven.

Hoekje

 

Twee keer per week is er een spreekuur met de Taalhuiscoördinator. Dan kunnen mensen samen bekijken wat ze nodig hebben en wat bij ze past.
     
Wij hebben een gezellige hoek ingericht waar je de speciale Taalhuis-boekenkast vindt. De cursisten mogen ze lenen. Om fijn thuis in hun uppie te oefenen.

 
Deelnemers

 

Wie komt er dan bij ons in Bellingwolde?
       Tja, dat kan ik natuurlijk niet zeggen in verband met de privacy.

Ook geen foto’s van bezoekers deze keer, maar dat er behoefte is aan ons Taalhuis - dat weet ik wel. Voor de oplettende lezer kan ik melden dat er een hele leuke Deense meneer flinke vorderingen maakt met de Nederlandse taal.

Net als Benazir, Ali, Koos en Geertje.

 

Moi!

 

 

Klik HIER voor alle biebverhalen