Elly en haar weeskindjes

     (Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

      Mijn bureau is zo geplaatst dat ik contact heb met de bibliotheek. De deur staat altijd open. Klanten lopen zwaaiend voorbij, komen binnen met een vraag of voor een praatje.
      Het liefst vertoef ik binnen in de bieb om van alles en nog wat te doen en makkelijk aanspreekbaar te zijn. Lekker tussen de mensen en de boeken.
      Maar ja … de mail roept, ik maak posters in Smooth Publish, schrijf persberichten, bereid activiteiten voor en eer ik het in de gaten heb zit ik zo een paar uur in mijn kantoor op m’n beeldscherm te turen.

 Slapende billen

Van achter mijn pc hoor ik de gezellige activiteit in de bieb. Als mijn billen in slaap zijn gevallen, sta ik op en ga daar waar de actie is. Werp een muntje in de koffieautomaat, kies een espresso en kom tot mezelf.

Duizendpoot

Op de dinsdagavond en vrijdagmiddag werkt Elly duizendpoot. Haar voeten zitten vaak gelaarsd in hoge hakken. Gezellig babbelend met klanten, doet ze duizend dingen tegelijk. Met haar blonde haren wapperend om het fijne gezicht trippelt ze door de bibliotheek om boeken op te ruimen, alfabetiseren, tijdschriften koppelen en reserveringen te verzorgen.
      Weeskindjes uit de collectie plukken is haar specialiteit. Weeskindjes? Dat zijn boeken uit andere bibliotheken die per abuis in onze kasten zijn terecht gekomen. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel, je moet er feeling voor hebben om ze op te sporen ….. en …..juist, dat heeft Elly! Hup, een flap in het boek met de naam van de juiste bibliotheek er op en in de expeditiekrat - terug naar de eigenaar. Opgeruimd staat netjes.

 Als ik haar hoor zeggen ‘ ga maar even naar Marga, ze zit op haar kantoor,’ dan weet ik al dat ze op haar pc achter de service-desk tegen de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is aangelopen. Door de nieuwe Privacywet heeft ze geen toegang meer tot ‘gevoelige’ gegevens van onze klanten.

Stadse fratsen

De AFO 431 is sinds 25 mei jongstleden alleen nog toegankelijk voor bibliothecarissen. De AFO 431? Ja, een vakterm - een computerbestand waarin alle klantengegevens staan. Dat mijn vrijwillige medewerkers hier geen toegang meer in hebben is uitermate lastig. Waarom? In dit programma kun je email-adressen wijzigen, nieuwe leden inschrijven, reserveringen bekijken, betalingen innen, adreswijzigingen doorvoeren, etc. Door de invoering van de privacywet mogen vrijwilligers dit werk niet meer doen. Ze zijn hiervoor niet geautoriseerd. Er is hun leuk werk afgenomen en voor de bibliothecaressen extra werk bijgekomen.
      De klanten worden verwezen naar de bibliotheekwebsite waar ze al dit soort wijzigingen zelf kunnen doen. Ook nieuwe leden moeten zichzelf lid maken van de bieb. Stadse fratsen noemen we dat, niks dorps aan en zo klantonvriendelijk. In een dorpsbieb komen mensen niet alleen voor het lenen van materialen, maar zeer zeker ook voor het persoonlijke contact. Wij ervaren deze maatregel als een verlies-verlies-situatie. Ik zou zeggen, maak er een win-win-situatie van door iedere vrijwillige medewerker een eigen account te geven. Tekenen voor geheimhouding en klaar is biepmiep.


Klimgeit

Maar goed, Elly blijft er vrolijk onder en bestijgt als een gracieuze klimgeit onze prentenboekenpiramide waar ze de ingeleverde kleuterboeken weer hun plek geeft. Ze is de enige van het vrijwilligersteam die dit werk kan doen, want ze is onze jongste en de lenigste. De piramide is niet 60+ bestendig - de gemiddelde leeftijd van vrijwillige medewerkers, zij kunnen namelijk niet meer zo soepel op de knietjes.
      Maar …. hij staat wel mooi ……, zeggen de architect en de regiomanager. Vooruit dan maar, ons protest heeft niet geholpen - maar…..wij hebben Elly!

      Wie is dan toch Elly?

Ik mag haar aan u voorstellen. 41 Jaar, geboren in Delfzijl, moeder van twee opgroeiende kinderen Sanne en Silver, haar partner - een ‘westerling’ heet Frits.
      Ziet u een blonde flits op een fiets? Kijkt u nog eens extra achterom? Dan ziet u Elly. Ze doet alles op de pedalen. Door weer en wind zie je haar rijden, in Bellingwolde, Blijham, Vriescheloo zelfs in Appingedam kunt u haar tegenkomen. Stevig trappend is ze er zo.
      Elly werkt 20 uur per week in de thuiszorg en 6 uur in onze bieb. Ze heeft een 17-jarige dochter Sanne, haar persoonlijke secretaresse. Sanne neemt de mobiele telefoon van Elly op, leest haar mail en houdt mams op de hoogte van belangrijke zaken.
      Elly ‘ vindt het allemaal zo’n gedoe.’ ‘Bovendien heb ik het hier veel te druk voor.’
Dat is zeker waar; ze is een keiharde werker; toegewijd, vlot en lief ondeugend.
      Ze is al ruim 2 jaar een waardevolle aanwinst voor ons team.  
Zoon Silver komt regelmatig in de bieb en bouwt mooie creaties van Kapla.

Creaties  van Kapla

 Aan het eind van een volle werkdag, ontspant Elly in een heerlijk warm bad, met veel schuim.
     
Dat is nou typisch ‘onze’ Elly!

 
Klik HIER voor alle biebverhalen