Verliefde stelletjes op covers

 (Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

      Akkerheem is een verpleegcentrum in Bellingwolde. Het ligt aan het Dorpsplein, schuin tegenover onze Bibliotheek. Hier wonen mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen, in een royale eigen kamer met eigen badkamer. Ingericht met een deel van hun eigen meubels en spulletjes waar ze aan gehecht zijn.
      Verhuizen naar een verpleegcentrum is een grote verandering. Gelukkig kunnen er ook veel dingen hetzelfde blijven. De activiteitenbegeleiding kookt samen met de mensen, die dat leuk vinden en nog kunnen een dagelijkse warme maaltijd.
      Ze maken met elkaar het ontbijt en de koffie, doen zo nu en dan een boodschapje bij de supermarkt in het dorp. Huisdieren zijn ook welkom in Akkerheem.

Akkerheem

Wij zien familie, vrienden, oude buren en kennissen komen in de Akkerheem. Dochters zetten een permanentje in het haar van hun moeder, zoons regelen de financiën voor pa. Vriendinnen komen op bezoek en gaan dan samen kleding kopen op het oude vertrouwde adres. Dit kan allemaal gewoon doorgaan. Bezoek is de hele dag door welkom. Er zijn geen vaste bezoektijden. In overleg kan bijna alles.
      Ook gaan ze maandelijks voor toneel, muziek of een andere feestelijke activiteit naar het multifunctioneel centrum De Meet.

Onderdeel van de dagelijkse wandeling met dementerende inwoners is vaak een ‘rondje bibliotheek.’ Onze sociale bijdrage. Iedere week opnieuw horen we
      ‘ Oh, was is het mooi hier, ik ben hier nog nooit geweest!’


Gerda van Wageningen

Mevrouw B. volgt mij met grote blauwe ogen, zoekt contact. Ik loop op haar af en vraag of ze het leuk vindt om samen een boek uit te zoeken. Antwoord krijg ik niet letterlijk, maar haar gezicht spreekt - ze straalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De voorkant van de boeken van Gerda van Wageningen spreekt haar aan, ze legt er twee in het mandje van haar rollator. Ik loop met haar naar de uitleenbalie; ze geeft me haar bibliotheekpas en samen scannen we de boeken. Ze  vindt het prachtig en met een lieve lach loopt ze samen met een vrijwilliger weer naar ‘huis.’
      Hopelijk geniet ze van de verliefde stelletjes die afgebeeld staan op de covers.


Westerschool

Tijdens de Kinderboekenweek heb ik samen met de plaatselijke basisschool ‘de Westerschool’ een voorleesmiddag georganiseerd voor deze  mensen. Ze hebben genoten van de voorlezers uit groep acht, de kinderen vertelden verhalen van Annie M.G. Schmidt en lazen voor uit het boek ‘De beste geweldigste meest fantastische opa’s ter wereld.’
      Het aantal mensen met de ziekte van Alzheimer in dit verpleeghuis is groot. Ik kom er regelmatig om de bibliotheeksleutels te checken die het personeel voor ons op reserve houdt. Maak een praatje met verzorgers en bewoners en kom er altijd een beetje aangeslagen vandaan, vooral omdat ik de deur met een code moet afsluiten - opletten dat er niemand met mij mee loopt…..

Prrr.....De cyperse huiskat  staat buiten op me te wachten en loopt al babbelend een stukje met mij op. Prrrr…

 
Klik HIER voor alle biebverhalen