Een feestje in club NYX

(Door Iris Driessen, docent Nederlands VWO/Gymnasium)

Bij de deur staat een prachtige dragqueen. Leerlingen kijken naar hem, kijken nog een keer, giechelen wat en lopen door. Tassen worden gecontroleerd op drank, jassen worden in kluisjes gepropt en outfits worden bewonderd. Het laatste schoolfeest van het jaar wordt gehouden in club Nyx, een club die geliefd is bij homo’s, in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat. Als begeleider van de feestcommissie heb ik besloten het feest hier te houden.

Binnen draait de rookmachine overuren en krijg je bijna hoofdpijn van de blacklights. Aan de bar wordt frisdrank verkocht en in donkere hoekjes wordt heftig getongd.
      Af en toe wil een leerling even buiten een frisse neus halen; pubers zweten en de lucht is binnen al behoorlijk dik. Ik sta met een groepje collega’s bij de deur om leerlingen in de gaten te houden als ze naar binnen willen en als ze naar buiten gaan. Soms komt er drama naar buiten: die en die hebben met elkaar gedanst en daar was die het niet mee eens. Wat duwen, wat trekken en hop, weer naar binnen.

Tegen middernacht komen de eerste ouders om hun kind op te halen. ‘Ah ja, de Reguliers, hier heb ik ook wat mooie feesten gehad.’ En ‘wat hebben ze het getroffen, met schoolfeesten op dit soort locaties.’
      Een vader is de vader van een mentorleerling. Ik kom hem wel eens tegen op festivals. Dan drinken we samen een biertje. Een leuke vader is het. Voor een vader van.

       

We staan buiten voor de deur wat te kletsen. Inmiddels staan er meerdere ouders en er staan ook wat leerlingen om me heen. Naast ons staat een groepje hele knappe jonge jongens die overduidelijk van andere knappe jonge jongens houden.
   
De langste van het stel komt op mij af. ‘Haaai, ja, ik sta hier met mijn vrienden en nu hebben we een soort van weddenschap en ja, ik wil eigenlijk met je tongen.’ 

De ogen van de leerlingen vallen bijna uit hun kop als ze dit horen en de vader van begint heel hard te lachen. 
      ‘Schat’, zeg ik, ‘ik ben lerares. Ik sta hier met ouders en leerlingen om me heen. Ik wil dolgraag met je kussen, maar dit lijkt me niet het juiste moment.’ 
De jongen kijkt om zich heen en lacht. ‘Ze is lerares!’, joelt hij naar zijn vrienden, ‘en dat zijn kinderen!’

Weddenschap verloren.

Rond half twee zijn alle leerlingen opgehaald en naar huis. Club Nyx is nog open.
      Ik ga nog even kussen. Het is tenslotte ook mijn feestje.

 

 

 

 

 

Zie HIER voor alle Juffen