Knieën

(Door Iris Driessen,docent Nederlands VWO/Gymnasium)

Met dit mooie weer ben ik tien minuten eerder klaar met aankleden. Ik hoef namelijk minder kleding aan te trekken.Op dit moment draag ik een zwart leren rokje boven de knie, een shirt met een print en witte sneakers. En ondergoed. Schoon uiteraard. Al voelt het inmiddels wat klammig aan door het zweten.
      Ik vind niet dat mijn rokje te kort is. Of dat ik er te bloot bij loop. De collega die naast mij zit draagt een korte spijkerbroek, een t-shirt met ‘Lucky me’ erop en slippers. Van die Hawaiana’s. Hij zweet niet.
      Op de Facebookpagina van Leraren Nederlands (ja, die bestaat!) is de kleding van de leraar in de zomer een hot topic.
      Leraren vinden mannen in korte broek voor de klas niet kunnen. Omdat ze geen mooie kuiten hebben, omdat er sandalen aan hun voeten zitten, al dan niet met een sok eraan, omdat het er niet professioneel uitziet. Vrouwen mogen geen te korte rokken aan. Maar wel weer sandalen. Over hun kuiten wordt niets gezegd. Wel over de aan- of afwezigheid van een decolleté. En daarmee de mate van professionaliteit.

Mijn vierde klas heeft meegelezen met de Facebookdiscussie. Het maakt ze allemaal niks uit. Wel hebben ze een sterke mening over wie er wel of beter niet een korte broek of rok kan dragen. Met een diep decolleté hebben de jongens geen probleem.
      Met een kort rokje moet je niet met je benen wijd gaan zitten. En met een korte broek moet je oppassen als je bukt. Teennagels moeten geknipt zijn en oksels geschoren of bijgepunt. En dan niet alleen bij vrouwen.
      En nee, als er een gulp open staat bij een leraar, zeggen ze daar niets van. Ze vinden het wel weer goed als ik iets van te korte broekjes van leerlingen zeg.

Ik krijg een compliment over mijn knieën. Ja, die zien ze niet zo vaak. ‘Mooie knietjes hoor Iris!’ ‘Ik zou willen dat ik op jouw leeftijd zulke knieën had!’
      Mooi. Daar kan ik het mee doen. Zolang ik knappe knieën heb kan ik alles aantrekken wat ik wil.

Morgen ga ik in bikini naar school.

 
Zie HIER voor alle Juffen