Europa in wording op de T.V.

Het was een rustige oudejaarsavond in 1957. Wij deden thuis een spelletje, luisterden naar de radio en draaiden een plaatje. Er waren geen oliebollen of appelflappen. Voor vuurwerk hadden we geen geld.
      Mijn vader dronk een borreltje en mijn moeder lepelde een glaasje advocaat uit. Om twaalf uur werd er gekust en kreeg ik felicitaties, want ik was dertien jaar geworden.
      Ik was die avond enig kind want mijn broer van 20 zat bij de marine en vierde de jaarwisseling bij zijn vriendin.       

Ik kreeg een boek: De wonderen van de Oriënt, ontdekkingsreizen van de Italiaan Marco Polo in de dertiende eeuw. China, Perzië, Mongolië, India.

      Na de jaarwisseling ging ik naar buiten. Buurjongen Nico had een paar vuurpijlen, zijn zus Marieke was al 14 en te oud om mij te zien staan en zusje Carolien was met haar elf jaar nog te jong. 

      Aan het eind van het blok aan de Vondelweg in Haarlem-Noord was een familie die al een T.V.toestel had. De uitzending was afgelopen.
Diezelfde dag zou de E.E.G. (Europese Economische Gemeenschap) officieel worden opgericht (Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Italië)
      Als wij die avond hadden kunnen kijken, hadden we de eenheidsgedachte, de samenwerking, solidariteit en vriendschap van een Europa-in-wording al kunnen aanschouwen.
     
Voor het eerst in de geschiedenis van de televisie was er namelijk een gezamenlijk amusementsprogramma, dat verzorgd werd door alle landen die toen bij de Eurovisie waren aangesloten: in volgorde van opkomst: Zwitserland, Italië, Luxemburg, België, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland, Duitsland, Denemarken en tenslotte Engeland, dat het programma ‘’Wij groeten Europa’’ uitzond. Jawel!

Hieronder het programma uit Vrije Geluiden. Het blad van de V.P.R.O.