08.00 AM

De Primavera

Wielerkenners vinden het maar een vreemde vraag. Wie is/was groter: Eddy Merckx of Lance Armstrong? Het antwoord luidt namelijk: Eddy Merkckx. 
      Toch won Armstrong vaker de Ronde van Frankrijk (7) dan Merckx. (5).
Maar verder heeft Armstrong niet zoveel gewonnen.
      Ieder jaar weer richtte hij zich vrijwel volledig op de Tour de France. In de voorjaarsklassiekers zag je hem vrijwel nooit.
Vandaag is hij er ineens bij. De eerste grote klassieker Milaan-San Remo.
      En Lance Armstrong heeft geen schijn van kans. Daarvoor is hij er te lang uit geweest.

Eddy Merckx won de Primavera zeven maal. De eerste keer in 1966. Hij was toen nog maar twintig jaar. Veel te jong voor een winnaar van een grote wielerklassieker.
      Maar dit tekent de kracht van de Belg. In alles was hij groots en bijzonder. Hij won alles. Vaak op superieure wijze. Hij vrat zijn tegenstanders op en kreeg daarom de bijnaam ’De kannibaal’.


MASSASPRINT  

Vandaag niet. Denk ik. Het wordt een massasprint. De winnaar van vorig jaar de Zwitser Fabian Cancellara is er niet bij. Alessandro Ballan, Frank Schleck, Samuel Sanchez en Oscar Freire ontbreken ook.
      Het zal waarschijnlijk gaan tussen Alessandro Petacchi, Tom Boonen, Filippo Pozzato en Mark Cavendish.
      Als er toch een schifting komt op de Poggio (162 meter hoog) hebben bijvoorbeeld Davide Rebellin en Andy Schleck een kans.

Nederlanders?

Sebastian Langeveld en Niki Terpstra kunnen kort eindigen. Interessant zal het verder zijn om te zien wat Thomas Dekker voor Silence-Lotto gaat doen.
      Naast de terugkeer van Armstrong is er ook die van Ivan Basso. Hij was twee jaar geschorst vanwege dopinggebruik.

  

4.30 PM

Massasprint!
1. Mark Cavendish
Dank u!