Kosova? Oh Kosovo!


Europa krijgt er vandaag weer een nieuw onafhankelijk land bij: Kosovo.
      Twee miljoen inwoners. Voornamelijk Albanezen. De Servische minderheid woont in enclaves en wordt beschermd door 16.000 V.N.militairen.
      De werkloosheid in Kosovo is 44%.
      Kosovo wil aansluiting bij de E.U.

Servië wil dat ook.
Een jaar geleden schreef ik de volgende stukjes over dit roerige gebied.

  
Thursday 27 February  2007

Kosovavoren

Het laatste overleg over de toekomst van Kosovo is op niets uitgelopen. De Finse oud-president Ahtisaari had een plan bedacht voor vergaande autonomie van deze Servische provincie. Het voorstel ging Servië te ver en ging de Kosovaren lang niet ver genoeg.
      We gaan hier verder niet in op eventuele politieke implicaties. Ik bedoel: laat dat Kosovo toch gewoon onafhankelijk worden. Net als Montenegro. Staat nu al te rammelen aan de poort van de Europese Unie.
      Er dient zich een heel andere kwestie aan.

      WAAROM NOEMEN WIJ DE INWONERS VAN KOSOVO KOSOVAREN!.

      WAAROM NIET GEWOON KOSOVOREN?

Denkt u daar eens over na!
      Morgen het antwoord.



Friday 28 February 2007

Kosovovaren

Iedere keer als u de inwoners van Kosovo Kosovaren noemt lacht dr. Tunu Prekpalaj. Dat heeft hij namelijk leuk voor elkaar gekregen.
      Het zit zo.
Kosovo was lange tijd een autonome provincie van de deelrepubliek Servië . Het armste en meest achtergebleven gebied van voormalig Joegoslavië . Er woonden Serviërs en Albanezen.
      De Serviërs noemen hun provincie Kosovo , de Albanezen Kosova.

Tuna Prekpalaj is een Albanees, die in Kosovo werd geboren. Hij is een zeer intelligente humoristische man, die filosofie studeerde aan de universiteit Urbaniana in Rome. Hij studeerde summa cum laude af.
      Nog voor de pleuris in Kosovo uitbrak, vluchtte hij en kwam in Nederland terecht. Hij sprak snel goed Nederlands en schreef het woordenboek Nederlands-Albaneees/Albanees-Nederlands. (Fjalor holandisht-shqip/ shqip-holandisht)

In dit boek heeft hij het uiteraard over Kosova en verzint voor de inwoners de Nederlandse naam Kosovaren. Journalisten hebben dat overgenomen en zo is het publiek bezit geworden.
      Omdat de Servische inwoners van Kosovo bij Servië willen blijven en de Albanese meerderheid streeft naar onafhankelijkheid, legt u bij het uitspreken van de naam Kosovaren dus eigenlijk een politiek statement af.

 

P.S.

Van Tuna Prekpalaj verscheen in het Nederlands ondermeer de roman:
      Kosova: een schreeuw van Ilir.