GUYANA'S, GUINEE'S & GUINEA'S (1)

Gisteren schreef ik een stukje over Guyana. Er was iemand die altijd gedacht had dat dit land in Afrika ligt.
      Tja.
      Het zit zo.
Er zijn in de wereld drie Guyana’s, twee Guinee’s en drie Guinea’s. Ze zijn verdeeld over Zuid-Amerika, Afrika en Oceanië . Ze hebben alle acht een ranzig koloniaal verleden, behoren volgens mij alle acht tot de derde wereld en zijn allemaal arm tot zeer arm. De levensverwachting is niet hoog tot zeer laag. Ze zijn waterrijk en tropisch en landschappelijk ‘allemachtig prachtig’ zoals jonge gidsjes roepen als ze horen dat je uit Nederland komt.
      Een andere overeenkomst is dat Nederlandse journalisten er zelden komen. Die zijn liever bij een persconferentie van Louis van Gaal of Bram Moskovitch, lopen achter Rouvoet aan, die zich zomaar in een echte wijk laat zien of staan zich te verdringen voor een huis waar zich zojuist een familiedrama heeft afgespeeld.
     
Het gaat over (voormalig Brits) Guyana, (voormalig Nederlands) Guyana (ook wel Suriname genoemd), Frans Guyana, (voormalig Frans) Guinee, (voormalig Portugees) Guinee-Bissau, (voormalig Spaans) Equatoriaal Guinea, (voormalig Nederlands) Nieuw-Guinea en (voormalig Brits, Duits en Australisch) Papua Nieuw-Guinea.

 

Verbondenheid

De drie Guyana’s liggen naast elkaar in Zuid Amerika. Hoewel: de meeste inwoners van deze landen voelen een grotere verbondenheid met de Caraïben dan met Latijns Amerika.

 

Guyana

Het meest westelijk ligt Guyana. Voormalige Britse kolonie. Op Haïti na het armste land van de zogeheten Westerse wereld. Een zeer crimineel land waar de politieke partijen op etniciteit zijn ingericht.
      Per jaar komen er niet meer dan 2600 toeristen. Dat is erg weinig voor zo’n fantastisch mooi land met jungles, wilde rivieren, watervallen en mangrove-bossen. Met 37 Indianen-reservaten, waarover u van mij in de toekomst nog een verhaal kunt verwachten. Met jaguars, reuzenotters, gigantische schildpadden, zwarte kaaimannen en de Arapaima, de grootste zoetwatervis ter wereld. Met zwermen krijsende papegaaien, toekans, kraanvogels, ibissen, kolibries en nog veel meer van die Avifauna-vogels.
     
Levensverwachting: mannen 63,21 jaar; vrouwen 68.65 jaar. (2006,bron CIA)

 

Suriname

Daarnaast ligt Nederlands Guyana (Suriname). Rustiger dan buurland Guyana, landschappelijk net zo mooi. Maar wel een land waar een voormalig staatshoofd, die verantwoordelijk is voor de moord op 15 opposanten nooit berecht is; laat staan opgesloten. Een land van grote en zeer grote voetballers. Aanbevolen literatuur: De Koningin van Paramaribo van Clark Accord, Spiegel van de Surinaamse literatuur van Michiel van Kempen en het kinderboek De flaporen van Amar van Ismene Krishnadath
     
Levensverwachting: mannen 66.66 jaar; vrouwen 71.47 jaar (2006, bron CIA)

 

Frans Guyana

 

Het meest oostelijk ligt Frans Guyana. Nog steeds een kolonie. Vooral bekend door Henri Charrière, die daar in de dertien jaar dat hij gevangen zat negen keer ontvluchtte. Hij schreef er de bestseller Papillon over
Een citaat:
      ‘Gisteren kreeg mijn vriend Matthieu Carbonieri een mes middenin zijn hart. Deze moord vormde het begin  van een keten van moorden. Hij stond in het washok, helemaal naakt en was bezig zich te wassen. Hij kreeg de stoot op het ogenblik dat zijn gezicht onder de zeep zat. Wanneer je hier een douche neemt is het gebruikelijk om je mes open onder je spullen te leggen om het nog net op tijd te kunnen pakken als iemand van wie je denkt dat het een vijand is dichterbij komt. Hij deed het niet en het kostte hem zijn leven. De man die mijn vriend doodde was een Armeniër, een beroepspooier.

Levensverwachting mannen 72.27 jaar; vrouwen 78.94 jaar. (1993, bron CIA)

 

Guinee

 

Guinee ligt in Westelijk Afrika en is een voormalige Franse kolonie. In de hoofdstad Conakry lopen de mensen met stokbroden onder hun arm. Het land kent zeer hechte familiebanden en heeft ook nog een sterk voetbalteam. Er zijn tenminste twee schrijvers van wie werk in het Nederlands vertaald is. Alioum Fantouré en Camara Laye. 
     

Uit ‘De Blik van de Koning’ van Laye:

      ‘Ik ben gekomen om de koning te spreken’, zei Clarence
      ‘Wilt u de koning spreken?’zei de zwarte, terwijl hij Clarence voor de tweede keer van top tot teen opnam.
      ‘Alleen daarvoor ben ik gekomen’
      ‘Ongehoord’, zei de zwarte. Dat is ongehoord!’ Denkt u dan dat de Koning de eerste de beste ontvangt, jongeman?’
       Ik ben niet de eerste de beste‘, zei Clarence. 
      ‘Ik ben een blanke’.
      ‘Een blanke?’zei de zwarte.
Hij wilde spugen, maar hield zich nog net op tijd in.

Levensverwachting: mannen 48.34 jaar; vrouwen 50.7 jaar (2006, bron CIA)


Morgen: Guinee-Bissau. Equatoriaal Guinea. Nieuw-Guinea en Papua Nieuw Guinea.