Kentekens & politiek
In januari van dit jaar sprak ik met twee Somaliërs, die al dertien jaar in Nederland woonden. Het was vlak na de luchtbombardementen, die Amerikaanse troepen hadden uitgevoerd met de bedoeling om een paar Al-Quaida-leden uit te schakelen, die ervan verdacht werden betrokken te zijn geweest bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Hun land kwam, betoogden zij, alleen maar in de westerse pers na dit soort acties.
Verder wisten wij in Nederland -net als trouwens in heel Europa- vrijwel niets van hun land.
Vandaag is het volgens ons Ministerie van Buitenlandse Zaken onafhankelijkheidsdag in Somalië, dat in de hoorn van Afrika ligt. Volgens andere bronnen is het daar vandaag De dag van de Republiek.
Maar hoe dan ook: veel feest wordt er niet gevierd, want er is geen enkele reden voor. En als er al gefeest wordt; niet in grote delen van het land. Want het is een verscheurd gebied in één van de allerarmste regio’s in de wereld.
Het land werd in 1960 onafhankelijk, nadat het Britse Somaliland (het Noordwestelijk deel) en het Italiaanse Somaliland bij elkaar werden gevoegd. Sinds die tijd heeft het land nauwelijks rust gekend. Er raast sinds 1991 een burgeroorlog, die niet alleen veel slachtoffers heeft gekost maar ook voor een enorme vluchtelingenstroom heeft gezorgd.
In 1991 scheidde het voormalige Britse Somaliland zich af en verklaarde zichzelf onafhankelijk. Hoewel geen enkel ander land die status erkende, gaat het in dit deel van het land relatief goed. De inwoners willen ook in de toekomst onafhankelijk blijven en hebben dat in een referendum bevestigd.
Het noorden van Somalië, Puntland riep in 1998 de zelfstandigheid uit, overigens met de intentie om deel te nemen aan een Somalische verzoening als er een nieuwe centrale regering zou komen. Het overig deel van Somalië verkeert in een voortdurende chaos waarin krijgsheren en rivaliserende clans elkaar op leven en dood bestrijden; een land van geweld en plunderingen, van corruptie, banditisme, illegale wapenhandel en inderdaad een vluchtplaats voor terroristen en ander gespuis.
Mijn vriend Henk Weltevreden, schrijver en wereldreiziger, was niet zo lang geleden in Somaliland en Puntland. Hij fotografeerde ondermeer de bijgaande nummerplaten op de auto’s.
De verdeeldheid simpel verbeeld.