Gemenebest van Naties

Voor mensen die graag -zoals ik- op kaarten kijken is dit intrigerend. Het Gemenebest van Naties, ooit het Brits Gemenebest. Intrigerend omdat ik meende dat alleen voormalige Britse koloniën lid van deze organisatie konden worden.
      Maar wat doen bijvoorbeeld Mozambique (een voormalige Portugese kolonie) en Namibië (ooit Duits en na de eerste wereldoorlog langdurig bezet door Zuid-Afrika) dan op deze kaart? Zou dit een foutje zijn?

In de statuten van de Commonwealth staat het duidelijk. Een kandidaat-lid van deze organisatie moet een Britse kolonie zijn geweest of heeft een afhankelijkheidsrelatie onderhouden met een lid van het Gemenebest. Het lidmaatschap van Namibië is hiermee verklaard.
      Mozambique wilde in 1995 toegelaten worden omdat het geheel omringd werd door landen die lid zijn van het Gemenebest. Dat zou goed zijn voor de handelsbetrekkingen. Omdat Mozambique de Commonwealth gesteund had in de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika en Zimbabwe werd een uitzondering gemaakt.

Het kaartje is overigens niet geheel actueel. Rwanda, een voormalige Belgische kolonie werd -eveneens bij wijze van uitzondering- in 2009 toegelaten en Gambia trok zich vorig jaar terug omdat het de organisatie van neo-kolonialisme betichtte.

Nu zijn 53 onafhankelijke landen lid plus een aantal eilanden, dat nog steeds Brits is. Daar woont bijna éénderde van de wereldbevolking.

Wordt in al deze landen Engels gesproken?
      Nee!.
Uit ervaring kan ik u vertellen dat er in Mozambique en Rwanda zeer weinig mensen zijn die Engels spreken. En in Pakistan, India, Bangladesh, Guyana, Mauritius en een aantal eilanden in het Caraïbisch gebied worden dat er ook steeds minder.

Engelstalige landen

Uit deze kaarten blijkt dat er nog maar een paar landen zijn, waar Engels de ware moedertaal is (donkerrood). Dat zijn naast het Verenigd Koninkrijk, Ierland (Geen lid meer), Canada, Verenigde Staten (Nooit lid geweest), Australië en Nieuw-Zeeland. Zuid-Afrika (roze) hoort hier inmiddels ook niet meer bij.

De Fiji-eilanden zijn overigens nog steeds geschorst. Dat gebeurde nadat er in 2006 een militaire staatsgreep was gepleegd.

Lidstaten

Lidstaten zijn in Europa: Groot-Brittannië, Cyprus en Malta.
In Afrika: Zuid-Afrika (geschorst van 1961-1994), Botswana, Kameroen, Ghana, Kenia, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibië, Nigeria (geschorst van 1995-1999), Oeganda, Rwanda, Seychellen, Sierra-Leone, Swaziland, Tanzania en Zambia.

In Amerika: Antigua en Barbuda, Bahama’s, Barbados, Belize, Canada, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago.

In Azië: Bangladesh, Brunei, India, Maleisië, Maldiven, Pakistan (geschorst van 1999-2004), Singapore, Sri Lanka.

In Oceanië: Australië, Fiji eilanden (geschorst), Kiribati, Nauru, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw Guinea, Salomon eilanden, Samoa, Tonga, Tuvalu, Vanuatu.