De eerste keer


Ik vond deze kaart. Amerikaans. Vrij recent. Average age at first sex.
      Leuk om naar te kijken. Curieus. In een aantal opzichten. Maar uitleg ontbreekt. Uitleg bijvoorbeeld waarom er zoveel maagdelijke gebieden zijn in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Uitleg ook wat in dit verband onder seks wordt verstaan. En daar is in Amerika vooral sinds de avonturen van Bill Clinton vrij veel onduidelijkheid over. 
     
Maar toch…
In de Scandinavische landen doet de jeugd het ’t vroegst voor ´t eerst. IJsland staat ‘bovenaan’. Gemiddeld vijftien jaar oud zijn die kinderen daar. Wie wel eens in dat land geweest is, begrijpt dat wel. ’s Avonds in het weekend vormen zich daar voor cafés, jazz- en nachtclubs lange rijen wachtende kinderen, die smachten om naar binnen te mogen. Thuis hebben ze al de nodige -vaak illegaal door hun ouders gestookte- sterke drank op, want dat is in de plaatselijke horeca peperduur. De meisjes zijn uitdagend gekleed en de jongens proberen er stoer uit te zien.
     
Zestien jaar oud zijn ze in de andere Scandinavische landen net als in Bulgarije en Portugal. Nederland staat met 18 jaar gelijk aan de Verenigde Staten en Rusland maar loopt achter op België. Brazilië en Chili scoren met zeventien jaar vrij hoog en ik denk dat voor Venezuela, Colombia en Argentinië ongeveer hetzelfde geldt.
     
Maleisië staat met 23 jaar onderaan of -zo u wilt- bovenaan. Islamitische land.

Ik denk dat Pakistan, Saudie Arabië , Iran en andere streng Islamitische landen nog hoger zullen scoren. Merkwaardig genoeg geldt dat dan weer niet voor Turkije.
     
Het zou interessant zijn om de cijfers uit Afrika te kennen. Aids bijvoorbeeld is daar nog steeds een zeer groot probleem en in veel culturen is het gebruik van voorbehoedsmiddelen ‘not done’.