Botsende grenzen & schuivende continenten

Ik kreeg de suggestie om iets te schrijven over transcontinentale landen. Dat zijn landen die in twee continenten liggen. Het leek een vrij eenvoudige klus, maar dat viel tegen.
     
Er doen zich namelijk een paar problemen voor.

a. De grenzen tussen de continenten zijn niet officieel vastgelegd. Diverse instituten en landen zijn het niet eens over die grenzen.

b. Gaat het alleen om aaneengesloten landoppervlaktes of tellen we eilanden en overzeese gebiedsdelen mee?


Euraziatische grens

Kijk even naar dit kaartje. De grens tussen Europa (lichtblauw) en Azië (donkerblauw) zoals die wordt aangehouden door de National Geographic Society.

      Volgens deze scheidslijn zijn er tussen deze continenten over land vijf transcontinentale staten. Rusland, Kazakhstan, Georgië , Azerbeidzjan en Turkije.

      Dit bordje bijvoorbeeld staat bij de transcontinentale stad Magnitogorsk in Rusland.

      En hieronder de Ural rivier bij de stad Afyrau in West-Kazakhstan, de grens tussen Europa en Azië .

 

 

 Ural Rivier


Suez Kanaal

 

 

 

    Volgens veel bronnen is het Suez Kanaal de grens tussen Afrika en Azië .


     Als je dat aanhoudt is Egypte een transcontinentaal land, want de Sinai ligt dan in Azië.

 

 

 

 

 

 
Panama Kanaal.

Datzelfde geldt voor Panama als het kanaal daar de grens vormt tussen Noord- en Zuid-Amerika. Maar hier spreken veel bronnen elkaar tegen.

Nederland

Als we eilanden en overzeese gebiedsdelen meetellen wordt het veel ingewikkelder.

Indonesië bijvoorbeeld hoort met Sumatra en Java bij Azië , maar met Papua (voormalig Nederlands Nieuw-Guinea) bij Oceanië . Spanje hoort met de Canarische eilanden en de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla in Marokko ook bij Afrika.

      Het koninkrijk Nederland is dan met de Antillen een transcontinentaal of zelfs een tricontinentaal land. De bovenwindse eilanden Saba, St. Eustatius en Sint Maarten horen bij Noord-Amerika en de benedenwindse eilanden Curaçao, Bonaire en Aruba worden ingedeeld bij Zuid-Amerika.

Frankrijk in zes continenten

Nog leuker is het met Frankrijk. Dat ligt namelijk in zes continenten.

Frankrijk in Europa. Guadeloupe, Martinique, Saint-Martin, Saint-Barthélemy en Saint-Pierre en Miquelon in Noord-Amerika. Frans Guyana in Zuid-Amerika. Mayotte en Réunion in Afrika, Nieuw Caledonië , Frans Polynesië en Wallis et Fortuna liggen in Oceanië en Adélieland (rechts)  in Antarctica

(Aangepaste versie)