Van Groningen naar de Costa de Prata

 


NAZARÉ PORTUGAL


EBBENDE ZEE 

Deborah vindt dit gedichtje toepasselijk:

 

Zij schrijft:

Nazaré is de vissers- annex badplaats bij uitstek van de Costa de Prata, die tot ver buiten de grenzen bekendheid geniet, al is de roem deels gebaseerd op vervlogen tijden.
      Velen vinden Nazaré nog steeds. Het dorp kan in de zomermaanden vol raken met vakantiegangers en dagjesrecreanten.
     
Het dorp leeft van oudsher van de visvangst: makreel, tong, baars, schaaldieren en vooral sardines, en op de grote vaart kabeljauw. Het strandleven is van veel recenter datum. De visserij brengt nog wel brood op de plank, maar nauwelijks beleg en elke bijverdienste is welkom.
      Natuurlijk is een deel van de bevolking overgegaan tot het minder gevaarlijke en rendabeler beroep van winkelier en restauranthouder, maar een aanzienlijk deel heeft zich toch bij zijn traditionele métier gehouden.
      De vele toeristen komen niet alleen voor de strandgenoegens. Sterker nog; de baai van Nazaré is door de woeste branding minder geschikt voor zwemmen en spelevaren.
      Buiten de beschutting van de rots O Sítio in het noorden is zwemmen zelfs een gevaarlijke zaak. Waar toeristen dan wel door aangetrokken worden, is de charme die kleeft aan het vissersleven en de daarmee verbonden folklore.
      Die bezit Nazaré als geen ander.
 

Bron: stedentipsvoortrips.nl