Van Radio 1 naar Polen


Een rijbewijs is zo gekocht

 

Sinds Polen is toegetreden tot de EU gaat het land met sprongen vooruit. De economie groeit en de corruptie neemt af. Ho.....wacht eens even......wat schreef ik daar? De corruptie neemt....nee.... dat moet ik toch corrigeren. De economie groeit en de corruptie tiert welig. Zo. Dat is meer op zijn plaats.

Volgens een onderzoek van Transparency International, een organisatie die de corruptie in kaart brengt, is Polen nog steeds 1 van de meest corrupte landen in de Europese Unie. In Polen kent men de uitspraak ‘kazdy bierze, tylko rybka w wisle nie bierze’ (Iedereen bijt, lees: neemt steekpenningen aan, alleen de vissen in de rivier de Wisla bijten niet).
      Zo is het in Polen bijvoorbeeld ook mogelijk om je rijbewijs te kopen. Ik vertel dit uit eigen ervaring. Zo’n documentje kost u 1400 zlotych. (Ca. 400 Euro). Ik snap ineens weer waarom de meeste Polen als idioten rijden.

                                                                                                                 POPPENKAST  

In november kwam mijn vriendin op voor haar rijexamen. En in december nog een keer en in januari was ze de hele poppenkast zat. De examinatoren hadden haar keer op keer de moeilijkste manoeuvres laten uitvoeren en langs verkeerspleinen en rotondes gestuurd.
      Want wie niet betaalt, die zal niet slagen. Ik ben nogal calvinistisch opgevoed, dus ik vond dat je je daar niet door uit het veld moet laten slaan. Maar mijn vriendin had er genoeg van en een paar dagen voor haar volgende examen in januari besloot ze:   'ik ga het dit keer halen'.

Dat kan op verschillende manieren. Je kan via via één van de examinatoren aanspreken, maar mijn vriendin regelde het via haar rij-instructeur. Zo betaalde zij een paar dagen voor het examen het geld en een paar uur later was het gepiept. Ze stond op de lijst van mensen die zouden gaan slagen.
      Dat werkt zo:
Op het betreffende examenbureau in Warschau doen 9 van de 10 examinatoren met het spel mee. Zij hebben een lijst van kandidaten die betaald hebben.
      Het is weliswaar niet duidelijk bij welke examinator je in de auto komt, maar tref je toevallig de verkeerde, dan kan het je hooguit gebeuren dat je nog een keer examen moet afleggen.

                                                                                                    DOODZENUWACHTIG  

Mijn vriendin was doodzenuwachtig voor het begin. Ik zei haar:
      ‘Juist deze keer hoef je je nergens zorgen over te maken, het is tenslotte geregeld’.
Maar het hielp niets. Ook de boodschap van de examinator “Dit wordt geen moeilijk examen voor u mevrouwtje”, als teken dat hij in het complot zat, hielp niet.
      In Polen worden bij het examen nogal wat manoeuvres uitgevoerd op het rangeerterrein. De examenauto voor mijn vriendin werd helemaal aan het uiteinde van het terrein geparkeerd, uit het zicht van nieuwsgierige ogen. Toch speelden de zenuwen haar vreselijk parten. Zo wist ze het koppelingspedaal niet te vinden en reed ze ettelijke paaltjes omver. Het gaf allemaal niets.

Denk overigens niet dat de examinatoren niet bang zijn gesnapt te worden. Zo had ik de opdracht gekregen vooral niet in de wachtruimte te gaan zitten. Wachtende mensen met een krantje, dat zou te veel argwaan wekken. Soms wordt er ook wel eens echt gecontroleerd en dan gaan plotseling alle examens natuurlijk helemaal volgens het boekje. Tenslotte kunnen de rij-examinatoren een flinke boete krijgen en uit hun beroep gezet worden.

                                                                                                                 CALVINISTEN  

De laatste oefening betrof het rijden in de praktijk. Ook dat gaf geen problemen. Vlak voor een moeilijke rotonde mocht ze simpelweg linksaf slaan. En klaar was de praktijkoefening. De man had nog wel een verstandig advies:
      “U moet vooral veel oefenen als u straks het papiertje hebt”.

Toen ze terugliep stond er inmiddels bij de balie weer een hele lange rij Polen uit haar groep zich voor de volgende ronde in te schrijven. Sommigen voor de 7e of 8e keer.

      ‘Tsja‘, dacht ik, ‘allemaal calvinisten‘.