Winter 2013

2 Landen, 2 provincies, 3 gemeentes

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

Het dorpje Putte ligt zo’n twintig kilometer ten zuiden van Bergen op Zoom.

     Het ligt in twee landen (België en Nederland), in twee provincies (Noord-Brabant en Antwerpen) en in drie gemeentes (Woensdrecht, Kapellen en Stabroek).

 

Grenskruispunt.

 Op dit kruispunt komt het allemaal samen. Op de voorgrond de Putsestraat (België ), die overgaat in de Antwerpsestraat (Nederland). Rechts is de Grensstraat waar de huizen aan de noordzijde in Nederland liggen en aan de zuidzijde in België (Gemeente Kapellen) . Links is de Canadalaan, die ligt in Putte Woensdrecht en Putte Stabroek.


Grenspaal

 Achter deze grenspaal ligt verderop de Grensstraat

 

Verloedering

 Het Nederlands deel van Putte is levendig. Er zijn veel winkels, die iedere zondag open zijn. Er zijn supermarktjes, specialiteitenwinkels, horeca en terrassen en de Belgen kunnen er hun seksspeeltjes kopen. Aan de Belgische kant is natuurlijk ook horeca, maar veel winkels zijn dicht of gaan sluiten en er is behoorlijk veel leegstand.


Ero Boutique

   

 

Jacobus Jordaens

              

 Aan de Nederlandse kant staat vlak voor de grens het borstbeeld van de Antwerpse schilder Jacobus Jordaens. Hij werd hier begraven.

      Dat komt zo.

Jordaens overleed in 1678 in Antwerpen. Aan de pest. Maar hij mocht daar niet begraven worden omdat hij in 1650 protestant was geworden.


Ravenhof

 Even buiten Putte ligt het Moretusbos met het kasteelpark Ravenhof. In Het koetshuis zit een brasserie, waar je voor twaalf Euro redelijke garnaalkroketten kunt eten.

      Het kasteel Ravenhof was van Jonker Johannes Josephus Moretus, die er in het midden van de achttiende eeuw een parkbos liet aanleggen. Veel beuken, grove dennen en langs de lanen rododendrons.


Theehuis

Recht tegenover het kasteel ligt op een heuvel het zeszijdige theehuis De Gloriëtte.

      Van hieruit kijk je uit over het symmetrisch aangelegde bos met mooie wandellanen.


Wandellanen

 

Bos

 Er is overigens nog meer bos in de omgeving van Putte.

      Zelfs als je het plaatsje binnenkomt..


Joodse begraafplaatsen

 En voorts zijn er drie immens grote Joodse begraafplaatsen.

      Hoe dat komt vertel ik morgen.