Een paar oude karakteristieke plaatsen

Als je van Duitsland naar Denemarken wilt rijden ga je eigenlijk altijd op de A7 even boven Flensburg de grens over. Snel en doelgericht. Dat was het althans tot voor kort. Maar sinds enige tijd worden aan die grens redelijk scherpe controles uitgevoerd en ontstaan er in beide richtingen lange files.
      De Denen zijn namelijk bang dat vluchtelingen die van Duitsland naar Zweden willen wel eens in hun land zouden kunnen blijven. En dat is een schrikbeeld, want Denemarken houdt in het algemeen niet zo van vluchtelingen. Ze zitten al in hun maag met een ander soort ‘’vluchteling’’: de ca. 7.000 Eskimo’s (Inuït) uit hun kolonie Groenland.
     
Je kunt de files overigens heel simpel vermijden door een andere grensovergang te nemen. Bijvoorbeeld onder het stadje Tønder in het zuidwesten van het land. Douane en politie heb ik daar niet gezien en je kunt dus gewoon doorrijden.


Uldgade

  

Tevens kun je dan een bezoek brengen aan een stad die al in 1243 stadsrechten kreeg. Vooral het centrum is de moeite waard.
      Daar is de drukke Uldgade met mooie winkels (veel Scandinavisch design), karakteristieke huizen, cafés en terrasjes .


Café

  

Plein & terras

  


Zijstraat

  

De bestrating in het centrum is sierlijk met alom kasseien.
      Je kunt er overal met Duits terecht, want Tønder was vrij lange tijd Duits. In 1920 sprak de bevolking zich per referendum uit voor definitieve aansluiting bij Denemarken. Ooit lag het aan zee en werd het diverse malen getroffen door stormvloeden. Maar er werden dijken aangelegd en nu ligt het in het Jutlandse binnenland.


Toerist voor kledingzaak

     

 

Møgeltønder


  

Zo’n vijf kilometer naar het westen richting Noordzee ligt het dorp Møgeltønder, dat er prat op gaat het oudste straatje van Denemarken te bezitten, de Slotsgade. Het plaatsje bestaat overigens uit niet veel meer dan dit straatje.


Keien

          

Opnieuw kasseien en wat popperige goed onderhouden huizen, die keurig in de verf staan. Mooie linden.


Pandje

  


Slotsgade

  

De Slotsgade.
    
Er zijn vrijwel geen winkels, maar wel een paar cafés annex uitdragerij. In het seizoen is het hier druk, maar nu in het najaar is het heel rustig.


Kasteel

       

 Aan het begin van het straatje is het Schackenborg kasteel, bezit van de koninklijke familie.
      Je mag het van afstand bekijken.