Ruïne Ravesteyn en de Vrije Heren
Heenvliet is een stadje op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Het is met ruim 2.500 inwoners groter dan de buurplaats Geervliet. Het ligt aan de rand van het Rotterdams haven- en industriegebied, maar daar is in het centrum niet zo veel van te merken. Daar is het markante en goed bewaard gebleven Marktplein, waar vrijwel ieder huis en ieder ander gebouw op de Rijksmonumentenlijst staat.
Ambachtsherenhuis
Heenvliet was ooit een ‘’Vrije Heerlijkheid’’, waar de heer van Heenvliet de scepter zwaaide. De achtereenvolgende heren woonden in het Ambachtshuis aan het Markplein. Het is nu een woonhuis in particulier bezit
Ruïne Ravesteyn
Direct achter het Ambachtshuis is een goed onderhouden landgoed van zo’n 5 ha. Daar bevindt zich de Ruïne Ravesteyn, een voormalige kasteeltoren uit de Middeleeuwen. Het was een verdedigingswerk en de eerste woon- en verblijfplaats van de Heren van Heenvliet.
Het kasteel raakte in de Tachtigjarige oorlog beschadigd en werd in 1572 door de Watergeuzen in brand gestoken om te voorkomen dat de Spanjaarden zich erin konden verschuilen
Ruïne & tuin
De ruïne werd niet hersteld, maar werd de vorige eeuw wel gerestaureerd. Het is nu in bezit van de Stichting Stede en Vrije Heerlykheyt Heenvliet. Iedere eerste en derde zaterdag van de maand kunnen de ruïne en de tuin bezichtigd worden. Er is dan een gids aanwezig die de geschiedenis van de Heenvlietse heren en hun vijanden vertelt.
Tuin
Gemeentehuis
Heenvliet was tot 1980 een zelfstandige gemeente. Op de foto het voormalig gemeentehuis (bruin).
De witte panden ernaast zijn monumentale woonhuizen met een lijstgevel.
Heenvliet is nu onderdeel van de gemeente Nissewaard.
De Hoecksack
Op het Marktplein zit in één van de oude pandjes café-restaurant Hoecksack. Op het menu staan onder meer een Rouleau van gevogelte en eendelever en een Rundersucade met rodekool en truffeljus.