-----------------------------------------------------------------
Een verfrommeld vulkanisch eiland

__________________________________________________________________

Door Rolf Weijburg)

Kolonia, de grootste plaats op het eiland Pohnpei dat met enkele andere veel kleinere eilandjes samen één van de vier staten van de Federated States of Micronesia vormt, ligt net als alle andere nederzettingen aan de enige weg op het eiland, de Ring Road. Deze ruim zeventig kilometer lange weg die het hele eiland rondloopt, kent slechts heel af en toe afslagen, die vervolgens dan weer na enkele kilometers onherroepelijk doodlopen op de groene muren van onherbergzaamheid.
      De afstanden zijn weliswaar te overzien, maar het grillige karakter van Pohnpei en de smalle weg die voortdurend om alle dichtbegroeide vouwen langs de randen van het zwaar verfrommelde vulkanische eiland kronkelt, maken dat je gemiddeld niet meer dan 30 kilometer per uur aflegt.
      Dat geeft niets, want Pohnpei is spectaculair mooi en door de grote hoeveelheid regen die hier uit de lucht valt, zeer weelderig begroeid.  

View boven Kolonia

 

We vertrokken vroeg uit Kolonia en reden in oostelijke richting de Ring Road op.

De Ringweg

 


VergezichtenDichte jungle omzoomde al snel de smalle weg. Dorpjes waren niet meer dan enkele huizen die in lintbebouwing langs de weg stonden. Prachtige vergezichten over idyllische baaien trokken langs. Hier en daar een eenzame kerk of een winkeltje.
      Een duik in het frisse water van een waterval bood aangename verkoeling en toen we na dik twee uur bij een koraalkwekerij kwamen stapten we over in een geleend bootje en voeren om het eilandje Temwen heen waarachter een van de grootste mysteries van de Pacific verscholen lag.

 

 


 

Rolf Weijburg's
 A
tlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen