The Singapore Model


(Door Rolf Weijburg)

Nadat Singapore, het op 19 na kleinste land ter wereld, in 1965 uit de Maleisische federatie was verstoten en de onafhankelijkheid had uitgeroepen, stond ‘s lands eerste premier Lee Kuan Yew voor een niet geringe taak. De kersverse eilandstadstaat zat economisch vrijwel aan de grond, het onderwijs was nauwelijks ontwikkeld, er was een huisvestingsprobleem en er was grote werkloosheid. Etnische conflicten tussen de Chinese, Maleise en Indiase bevolkingsgroepen waren aan de orde van de dag waardoor de veiligheid ook ver te zoeken was. Bovendien bevond het kleine land zich ingeklemd tussen twee grote landen die de nieuwe republiek nou niet bepaald vriendschappelijk gezind waren.

      Maar Lee Kuan Yew stroopte de mouwen op en ging aan de slag met grootse economische en sociale projecten. The Singapore Model moest het land naar een nieuwe voortvarende eeuw brengen. In de 31 jaar dat Lee Kuan Yew Singapore op een niet altijd democratische en soms ronduit autoritaire wijze leidde, werden er bergen verzet.
      Een razendsnelle industrialisatie met een gestage economische groei tot gevolg, maakte Singapore in slechts enkele decennia van een onderontwikkeld land tot een Asian Tiger, een nieuwe generatie Aziatische hoge-inkomens-landen. Vooruitstrevende vijfjarenplannen voorzagen in landwinning, industriële uitbreiding, nieuwe havens, nieuwe woonwijken, een schitterend wegennet, metrolijnen, scholen en universiteiten, shopping malls, parken en plantsoenen.

Roads


SkylineDe stad zelf schoot de lucht in. Steeds meer futuristische wolkenkrabbers vulden de skyline.


Woontorens en hotels

Banken en verzekeringsmaatschappijen maar ook woontorens en hotels.

Marina Bay Sands Hotel

Een van mijn favorieten is het Marina Bay Sands Hotel. Het gigantische door de Israëlisch-Canadese architect Moshe Safdie ontworpen en in 2010 opgeleverde complex is vanuit vele plekken in de stad zichtbaar.

Het hotel heeft meer dan 2500 kamers, 7 (sterren)restaurants, het grootste casino ter wereld, een schaatsbaan, theater, museum en een compleet winkelcentrum waar je in een soort gondels door een kanaal kunt varen.

Marine SkyparkOp het “dak”, dat als een soort surfplank op de drie torens rust, is het Marina Bay Skypark met fantastische uitzichten over de stad en de talloze schepen die uit de kust voor anker liggen, wachtend op een plekje in de haven.

Hoofdattractie is de 150 meter lange infinity pool.

 

 

 

Rolf Weijburg's
 A
tlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen