Een cadeautje voor de koning
Het was 25 mei 1988. Onfhankelijksdag in Jordanië. Dat werd groots gevierd.
Ik was toen in de hoofdstad Amman en logeerde bij een Palestijnse juwelier, meneer Y.
Koning Hoessein was nog aan het bewind en zou die dag tal van gasten ontvangen. Meneer Y ging vroeg op pad met in zijn tas een collier van zo’n 10.000 US$. Een cadeautje dat de koning op zijn beurt weer kon schenken aan zijn vierde echtgenote Lisa Halaby, een mooie Amerikaanse mevrouw, die de bijnaam koningin Noor had.
Lekker bijgerecht
Tijdens de afwezigheid van de juwelier leerde dochter L. mij hoe je humus moet maken.
Een lekker bijgerecht, dat je in de keuken van het Midden-Oosten in tal van variaties tegen komt.
Het was Palestijnse humus, want dat was volgens haar anders dan Libanese, Israëlische, Syrische of Cypriotische.
Het geheim zat hem namelijk in de sesampasta.
Die moest je zelf maken in een speciaal daarvoor bestemde vijzel.
Nodig voor de humus:
Twee ons gedroogde kikkererwten.
Een theelepel natriumbicarbonaat.
Een theelepel komijnzaad.
Anderhalve theelepel karwijzaad.
Sap van 1 of 2 limoenen. (Hangt van uw smaak af)
Drie teentjes fijngemaakte knoflook.
Voor de sesampasta:
Drie eetlepels sesamzaadjes.
Sesamolie.
Weken & koken
De kikkererwten een nacht laten weken in een ruime hoeveelheid water. Natriumbicarbonaat (zuiveringszout) erbij, want daar worden ze zachter van.
De volgende dag de kikkererwten afspoelen in koud water en in ruim water twee uur zacht laten koken. De erwten afgieten, maar het kookwater bewaren. Goed laten afkoelen.
Om een optimaal resultaat te bereiken moeten de bonen worden 'uitgeknepen'. Velletjes weggooien.
Dit is niet moeilijk, maar het kost wel even tijd.
(Als u kleine kinderen hebt , kunnen ze leuk meehelpen. Vooral als u zegt dat de kale erwtjes op kikkerbilletjes lijken)
Intussen maakt u de sesampasta.
De zaadjes in een hete koekenpan laten dansen.
Dan gaan ze in een vijzel en wordt een smeuïge pasta gemaakt door er sesamolie bij te doen. Goed en langdurig stampen. (Als het allemal te veel werk is, kunt u ook een keukenmachine gebruiken)
De pasta gaat door het kikkererwtenmengsel. Citroensap, komijn, karwij en knoflook erdoor heen roeren. Een beetje kookwater erbij. In een blender tot een mooie puree malen. Eventueel nog iets meer water erbij.
De humus is lekker bij lamsvlees en bij worstjes. Gewoon op brood kan ook.
Bij de humus op de foto heb ik er een paar zongedroogde tomaatjes, olijven en peterselie bij gedaan. Geroosterde pijnboompitten doen het ook goed.
Koning op kistje
Meneer Y kwam laat in de middag weer thuis.
Hij had zeven uur in de rij gestaan om zijn dure cadeau te kunnen overhandigen.
Maar er was humus.
Jordaanse humus volgens de juwelier.
Palestijnse humus volgens zijn dochter.
De koning was een kop kleiner dan koningin Noor.
Het verhaal ging toen dat hij op een kistje naast haar ging staan of op een hogere stoel ging zitten als ze samen gefotografeerd moesten worden.
Op de vraag of hij dat die dag ook had gedaan wilde meneer Y. geen antwoord geven.