Postcodegeneeskunde & sensorluiers

 

Linzensoepzin

In de wetenschapsbijlage van NRC-Handelsblad signaleert Kees van Putten het verschijnsel linzensoepzinnen. Hij geeft een reactie op een artikel van Mark Dingemanse over klank imiterende woorden en haalt daarbij een column aan van Karel van het Reve.
      Dat gaat over constructies die vaak in spreektaal worden gebruikt.
Bijvoorbeeld: ‘Linzensoep kan ik me gek aan eten’.
      Van Putten pleit voor een onderzoek naar het gesproken Nederlands.

Sensorluier

Gerard Vaandrager en Bennie Groosman deden gesubsidieerd onderzoek naar ’lekkende luiers’ bij oudere mensen. Een verschijnsel dat veel ellende veroorzaakt. Vervelend voor patiënten natuurlijk, maar ook voor verplegend personeel.
      De onderzoekers bezochten verpleegtehuizen en ontdekten dat er een markt is voor een meldsysteem met een sensor.
Ze ontwierpen een sticker, die je in het incontinentieverband kunt plakken.
      Als het verband bijna verzadigd is, gaat er een signaal af en kan de luier vervangen worden.


Postcodegeneeskunde

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) kwam in opspraak omdat sommige patiënten met zeldzame immunologische ziekten geweigerd werden. Het ging om mensen die niet in de buurt van het ziekenhuis wonen. Het SP-Kamerlid Henk van Gerven stelde hier vragen over en noemde dit verschijnsel postcodegeneeskunde.
      Juist dit soort ziekten moet volgens hem in een academische ziekenhuis behandeld worden. Ook zou volgens het Kamerlid de vrije artsenkeuze van patiënten in het geding zijn.
De maatregel werd overigens alleen maar getroffen om financiële redenen.

 
Spaghettibandjes

Dit soort bandjes om bloesjes en andere dingen op te houden wordt steeds populairder. Vaak gaat het in combinatie met strakgesneden pakjes en hoge hakjes.
      Alex Burghoorn correspondent voor De Volkskrant in Israël signaleert dit verschijnsel in Ramallah op de bezette westelijke Jordaanoever.

Daar is pas de uitgaansgelegenheid Orjwan geopend. Een doorslaand succes. Meisjes zonder spaghettibandjes tellen daar eigenlijk niet mee.

 
 

Orthorexia

De nieuwste eetstoornis. Afgeleid van het Griekse orthos (correct) en orexis (eetlust). Dit verschijnsel werd in 2001 voor ‘t eerst gesignaleerd.
      Lijders hieraan hebben spaghettibandjes nodig.
Het komt voor bij mensen, die weigeren om ‘ongezond voedsel’ te eten.
      Sommige mensen zijn daar enorm fanatiek in en eten geen vlees, geen vis, geen graan en geen vet meer. Ook zuivel en gekookt voedsel zijn taboe. Het gevolg is dat men zeer eenzijdig gaat eten en veel te mager wordt.


Spookvacatures

Het ministerie van Sociale Zaken meldt dat op de vacaturebank van UWV (Uitkeringsinstituut en Werkbedrijf) zogenaamde spookvacatures voorkomen.
      In antwoord op Kamervragen zegt minister Donner dat nepvacatures misleidend zijn, maar dat het verschijnsel ook te maken kan hebben met verkeerd begrepen bedoelingen van werkgevers.
Het kan dan bijvoorbeeld gaan om ’permanente vacatures’ die werkgevers op de banensite zetten om te voorzien in hun personeelsbehoefte op langere termijn.


Sneeuwmoe

Zeven weken achtereen lag er in Nederland sneeuw. We werden er volgens een aantal kranten sneeuwmoe van. Kapotgevroren wegen, stilgelegde bouwprojecten, files, en strooizout dat opraakte.


Zoutloket

Er bleek in Nederland een nationaal Zoutloket te bestaan. Een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, provincies en gemeentes. Dit loket coördineert vraag & aanbod van zout, zodat het optimaal ingezet kan worden. Het landelijk zoutloket wordt overigens ondersteund door negen regionale zoutloketten.