Kerst, een tijd voor Sterren

(Door Els Smit, journalist te Rotterdam)

 Monseigneur Ronald Philippe Bär was van 1982 tot 1993 bisschop van Rotterdam.
      Ik sprak hem vlak na zijn benoeming in december in zijn werkkamer in het bisdom. Veel planten, een grootmoeders-tafel met stoelen bij wijze van bureau, Een adventskroon, één van de vier kaarsen aan.

      Het ging over veel. Over roeping, over het Jappenkamp, over vroeger thuis, over Händel en Mendelssohn. Het ging ook over Kerst. ‘Ik herinner me dat mijn Amerikaanse biechtvader tegen me zei: ‘Vergeet in de Gezegende Nacht, Kerstnacht dus, ook háár niet te gedenken die de Heer handen en voeten heeft gegeven, zodat hij onze broeder kon zijn’. Ik heb het inderdaad nooit meer vergeten.’

       Het was een mooi gesprek met een mooie onorthodoxe Benedictijn. In 2010 werd hij gevraagd of hij het internationale festival Film International in Rotterdam wilde inzegenen. En? Hij deed het!


Mgr. Bär


 

       Video Report: Mgr. Bar blesses the IFFR (in Dutch)

       Bisschop Bär zegent het IFFR.

        https://www.youtube.com/watch?v=Kg5H2O103a4

 

 

 

 


Cliff Richard

Cliff Richard had, in 1997, ook een memorabele kerstgedachte. Cliff is, althans voor mij één van de aardigste, en één van de meest professionele mensen in de showbizz, die ik ooit heb ontmoet.
      Alle tijd. En: ‘Ik heb het goed nu, natuurlijk. Maar laatst was ik weer eens met m’n zussen samen. Toen hadden we het erover dat er vroeger thuis geen geld was voor iedere dag vlees. Dat wisten wij als kinderen niet. Woensdag was Beschuitdag. Daar keek je naar uit. Moet je zien hoe we tegenwoordig eten.’

      Laat staan met Kerst.

 
     Sleigh Ride

     Provided to YouTube by RhinoSleigh Ride Cliff RichardSleigh Ride℗ Under exclusive licence to Warner        
     Music UK Limited, ℗ 2022 Vox Rock LimitedBackground Vo...

       https://www.youtube.com/watch?v=KWIc4l1m-dw

 

 


Imca Marina

Imca Marina was ook niet mis. Die bezocht ik, half november eind jaren negentig. Ze zat in een volledig ingericht kersthuis.
      Maar ja, de dennentakken begonnen al door te zakken, de grond bezaaid met naalden, engelen op half zeven, troebel water rond de drijfkaarsen.
      ‘Sorry’, zei ze maar steeds, ‘sorry.’ En even later: ‘Het blad Privé had gehoord dat ik altijd zo'n enig kersthuis maak en dat is ook zo. Ze wilden graag hier komen. Alleen, die bladen hebben een voorproductietijd van zes weken. Dan moet ik dus eind september beginnen met optuigen.’ En wham, daar viel weer een barokke kerstbal in diggels. ‘Ik doe het nóóit meer’, zei ze.

 

 
      Imca Marina - Christmas, Let Us Stay Together ( Official Lyric Video )

      CHRISTMAS, LET US STAY TOGETHERtekst: I. Marinamuziek: K. SteketeeOpname, november    

      2021:Mark Music Productions, EeldeProduktie, Arrangementen & Mix:Mark Pep...

          https://www.youtube.com/watch?v=VCvZ6OVUE60

 

 

 

 

 

      Meer van Els: HIER