Een leven zonder nieuwe media

Mijn kleinzoon Camiel (15) moet voor school een werkstuk maken over de tijden van weleer, toen er nog geen nieuwe media waren. Geen computers dus. Geen Internet, geen mobiele telefoon, geen sociale media, geen videogames, digitale foto’s, virtual reality etc. Hij kwam ons daarover interviewen. Wij moeten met verhalen komen over die bizarre tijden.

We gaan terug naar september 1957. Ik ben twaalf jaar en zit in de eerste klas van het Lorentz Lyceum in Haarlem. Je moest daar in die tijd toelatingsexamen voor doen.
Wij hadden thuis nog veel meer dingen niet. Geen telefoon, geen ijskast, geen (af)-wasmachine, geen warm water, geen oven, geen auto en geen televisie om maar wat te noemen.     
      Camiel schrijft het allemaal op. Veel dingen wist hij natuurlijk wel, maar dat het zo erg was… Nee.

Wij keken wel eens naar de televisie bij de enige buren in ons huizenblok, die al zo’n ding hadden. Gezellig bij elkaar zitten met de gordijnen dicht
      En waar keken we dan naar?
Ik heb de VPRO-Gids erbij gehaald van 19 september 1957. Er was één net en de enige uitzending die dag duurde van acht uur tot tien uur ’s avonds. 

Het NTS-Journaal werd drie maal per week uitgezonden. Er was op 19 september nog geen presentator. Die zou aantreden op 1 oktober. Het was Coen van Hoewijk.
      Luipaard op Schoot zou worden uitgezonden tot 1 juni 1968.
Oudtshoorn ligt in het zuiden van Zuid-Afrika halverwege Port Elizabeth en Kaapstad.  Anno 2018 zijn er drie struisvogelfarms: Highgate Ostrich Show Farm, Safari Ostrich Farm en Congo Ostrich Farm. Ze trekken veel toeristen.
      Zululand ligt in het oosten van de provincie Kwazulu-Natal.vlakbij de Indische Oceaan. Zulu-dorpen zijn er nog vooral voor toeristen..  

En luister HIER naar het Cosmopolitan Orkest van Jos Cleber.
      En naar Mieke Telkamp met haar smartlap De drie klokken.