Ene niet geschreven geschiedenis

De VPRO bestaat vandaag negentig jaar. Dat is weliswaar een rond getal, maar niet zo belangwekkend rond, dat er grootse aandacht voor is. Hier en daar is wel wat verschenen, maar het jubileumboek dat zou worden samengesteld door diverse oud-medewerkers is er om triviale redenen niet gekomen. Dat is jammer, want over tien jaar als er echt een rond getal te vieren is zal een aantal van die medewerkers er niet meer zijn.
                                                                (Foto: Logo 1926)

     
Misschien hoor ik daar zelf ook wel bij, want mij was gevraagd om een stuk te schrijven over het radioprogramma Het Gebouw dat van 1984 tot in 1993 werd uitgezonden. Het zou dan vooral gaan over de rumoerige voorbereidingen en het opzij zetten van ego’s en persoonlijke belangen om er samen iets moois van te maken. Dat lukte vrij aardig, want het programma was vernieuwend en spraakmakend en werd in 2000 bij diverse polls uitgeroepen tot het beste radioprogramma van de eeuw.
      Ik had mijn dagboeken tevoorschijn gehaald en al diverse programma’s beluisterd.  
Bijvoorbeeld deel 6 van de OVT-serie over de geschiedenis van de VPRO.                                                     

Het Spoor Terug

In de serie over de geschiedenis van de VPRO vandaag het 6de en laatste deel , over de periode 1981-1992.
Toenmalig televisie-directeur Kleijwegt en programmamaker Wim de Bie belichten de campagne rond de B-status in 1982.
Programmamaker Van den Boogaard beschrijft de bloeiperiode die de VPRO-radio met het programma 'Het Gebouw' doormaakte, na het verkrijgen van zendtijduitbreiding in 1984. Directeur televisie Kiers en van den Boogaard belichten de politieke en maatschappelijke betrokkenheid van de VPRO in de jaren tachtig. Kleijwegt en de Bie geven hun mening over het nut van de campagne voor de A-status. Kleijwegt: "Groter worden is per definitie verlies van kwaliteit".
Geïllustreerd met HA-fragmenten en fragmenten uit het VPRO-archief waarin een reclamespotje voor de B-campagne van de cabaretiers Koot en Bie en Wim Kan. Tevens fragmenten van 'Het Gebouw' met de rubriek 'Persagentschap' van Hans Dorrestijn en een luchtalarm als protest tegen de plaatsing van de kruisraketten in 1985.

Luister HIER

 

NPO-Geschiedenis

Op de site van NPO-Geschiedenis is een groot aantal historische VPRO-programma’s te zien en te beluisteren.
     
Bijvoorbeeld deze uitzending van OVT, waar uw bloghouder bij de fragmenten 9 en 10 al weer aan het woord komt.

Luister HIER

 

OVT: Afscheid van de VPRO-villa 65

AFSCHEID VAN DE RADIOVILLA
Laatste uitzending van de VPRO radio uit de Radio villa aan de 's Gravelandseweg 65 in Hilversum.
In het eerste uur aandacht voor de bewoners van villa 65 en de programma’s die er vandaan kwamen vanaf 1931 tot 1968. In het tweede uur aandacht voor de programma's tussen 1968 en 1984. Presentatie Kees Slager en Kiki Amsberg.

Fragmenten:
In de tune van het tweede uur de Vietnamcantate uit 1963 van Han Reiziger.
1. Familie Spelberg vertelt over de sfeer in villa 65 waar zij woonden. 057"
2. Stukje uit een uitzending ( de oudste die wij hebben teruggevonden) van 30 oktober 1936. Een optreden van de Pollie Wollie Doodle Groep. 1'16"
3. Henk van Dorp over zijn tijd als medewerker van de postkamer van de VPRO. Hij moest zout strooien op de brandtrap en aardbeien halen voor mevrouw Spelberg. 2'15"
4. De laatste zondagsschool uitzending 16 juni 1963. Mevrouw Spelberg deelt bijbeltjes uit. 1'33" 5.Proefuitzending VPRO-Vrijdag. 3'15"
6/7 Fragmenten van Ry Cooder/Bonnie Raitt en Dr. Hook, die in villa 65 hebben opgetreden. 2'12"en 0'46"
8. Fragment uit Grote Momenten uit de Wereldgeschiedenis (1971). 2'23"
9. Inbraak van de Joodse defensieliga bij een programma over Palestijnen 10 oktober 1979. 1'58"
10. Aankomst van de twee teams van de wereldreis. 2'35"