Een geregisseerde chaos

Mijn archief bestaat uit veel gestapelde dozen & zakken. Soms probeer ik daar wat ordening in aan te brengen.
      Dat duurt overigens nooit lang, want ik kom altijd dingen tegen, die dan weer gelezen moeten worden.
Neem nummer 15 van de VPRO-gids uit 1985.
      Met deze cover.

   

Voor de jongeren onder ons. Het Gebouw was een radioprogramma, dat iedere vrijdag werd uitgezonden van 7 uur in de ochtend tot half vier ’s middags. Een totaalprogramma, dat de lucht in ging vanuit een gebouw met drie verdiepingen in Hilversum. In alle ruimtes -tot en met de bezemkast- stonden vele microfoons opgesteld. Daar waren altijd medewerkers van het programma in de buurt, die ook ieder moment voor een microfoon konden worden geroepen.
      Het was een geregisseerde chaos met een aantal vaste en herkenbare onderdelen. Actualiteiten en non-actualiteiten. Nieuws maar ook fake-nieuws. Live-muziek. Reportages, documentaires, interviews, debatten, maar ook memo’s van de huismeester, invulformuliertjes bij de receptie en intermezzo’s als een gesprek ging vervelen. 
      Het programma was populair, had heel veel luisteraars en werd eind '99 bij diverse polls en op ranglijstjes uitgeroepen tot HET radioprogramma van de twintigste eeuw. Er werkten wekelijks zo’n vijftig tot zestig mensen aan mee. Bedenk overigens dat er toen nog geen dagtelevisie was en er nog geen commerciële omroepen bestonden
     
Chris Kijne schreef voor de VPRO-Gids onderstaande impressie van de uitzending van vrijdag 29 maart 1985. Dertig jaar geleden!