Een ode aan vijf VPRO radiomakers


Dit curieuze geschrift is direct na verschijning een collector’s item geworden. Het is een ode aan vijf medewerkers van de VPRO-Radio. Of liever: ex-medewerkers van de VPRO-Radio. Zij zijn namelijk ontslagen. Slachtoffer van verkeerde bezuinigingen.
      Ze waren gezamenlijk meer dan 125 jaar in dienst. Het zijn: Tessel Blok, Ger Jochems, Djoeke Veeninga, Jacqueline Maris en Annemieke Smit. De AFSCHIJTSBODE is sfeervol en humoristisch, betoont respect en ziet om in verwondering. Het blad is geschreven door collega’s en oud-collega’s. Ik mocht voor deze gelegenheid nog één maal een MEMO voor Cor Galis schrijven. Dat staat er zo in.

 

Bal der boventalligen

De bode werd aangeboden. Natuurlijk. Dat gebeurde in Desmet te Amsterdam waar het zogeheten Bal der Boventalligen werd gehouden. Het was er druk. Een soort reünie. Want naast de vijf radiocollega’s werd ook afscheid genomen van vier T.V.-mensen. Zij mochten allen zelf kiezen wie ze wilden uitnodigen. Een feest van herkenning & wederzijdse erkenning dus. Een feest natuurlijk ook met een droevige ondertoon.

Colofon

Aan de afschijtsbode werd meegewerkt door: Jan Haasbroek, Chris Kijne, Marjoke Roorda, Astrid Nauta, Gerrit Kalsbeek, Remy van den Brand, Stefan Heijdendael, Jair Stein, John Jansen van Galen, Frederique Melman, Hans Dorrestijn, Freke Vuijst, Ingeborg Beugel, Sietske van Weerden, Lemke Kraan, Gerard Leenders, Irene Houthuijs, Ronald van den Boogaard, Fieneke Diamand, Godfried van Run, Ineke de Jong, Paul van der Gaag, Peter Flik, Aukje Holtrop, Dini Bangma, Olaf Oudheusden, Klaas Vos, Jan Donkers, Kees van den Bosch, Eric Arends, Max van Weezel, Harmke Pijpers, Mei Lang Ng, Barbara Schreuders, Kees Schaepman, Sofoula Schalkwijk en Geert Mak.