Het nieuwe honkbal

Het kan geen toeval zijn. Het beste honkbal wordt niet meer gespeeld in de Verenigde Staten, maar in het Verre Oosten. De komende nacht om twee uur Nederlandse tijd wordt in Los Angeles de finale gespeeld van een fenomenaal toernooi: de World Baseball Classic.
      De finalisten zijn Japan en Zuid-Korea. Afgelopen nacht werd het team van de Verenigde Staten met alleen maar grote spelers uit de Big Leagues volkomen kansloos met 9-4 verslagen door Japan. De nacht daarvoor had Zuid-Korea de sterren van Venezuela met 10-2 finaal weggespeeld.

Twee weken geleden begon dit toernooi, waaraan de beste zestien landen ter wereld meededen. De voorrondes werden gespeeld in Tokio Japan, Toronto Canada, Mexico en San Juan Puerto Rico.
      Nederland deed het heel goed. Het won -ook weer volkomen onverwacht- twee maal van de Dominicaanse Republiek en bereikte de tweede ronde. Uiteindelijk verloren ‘we’ van de Verenigde Staten.

Het Dodger-stadium in Los Angeles zit vannacht vol. Veel Jappen; nog meer Koreanen.
      Wie gaat dit winnen?
De teams speelden in dit toernooi al vier maal tegen elkaar. Beiden wonnen twee keer.


SHORTBALL  

De teams spelen shortball. Veel korte honkslagen; stootslagen. Ze gebruiken pinchrunners, snelle honklopers; er zijn veel pitchers-wisselingen en ze spelen regelmatig hit & run en maken punten met opofferingsstootslagen en opofferingsslagen in het buitenveld. 
      Ik zag double-steals en zelfs een keer bunt & run, een speelwijze, die in de VS alleen maar voorkomt bij pupillen en aspiranten.
      Vergeleken bij deze teams spelen de VS, Venezuela, Cuba, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek een beetje klassiek.

Eerlijk gezegd hoop ik dat Zuid-Korea wint.
      Maar ik denk dat Japan kampioen wordt.
Net als drie jaar geleden, toen dit fantastische toernooi voor de eerste maal werd gehouden.

In 2013 volgt het derde toernooi.
De Verenigde Staten zal dan alleen maar bestaan uit All-stars.


Tuesday 24 march: 06.00 AM

Japan-Zuid-Korea: 5-3 in tien innings.
      Prachtige wedstrijd.