Een huis van een held in Santo Domingo

Dit huis staat in Santo Domingo, hoofdstad van de Dominicaanse Republiek in de Caraïben. Eigenaar is Sammy Sosa, één van de beroemdste honkballers van dit eiland van beroemde honkballers. De foto werd in april 2002 gemaakt door mijn oud-collega Nelleke Rademaker, toen zij een paar radioprogramma‘s op het eiland maakte. Ik had haar gevraagd T-shirts met de beeltenis van Sammy te kopen. Voor mijn kleinzoontjes. Maar toen ze die shirtjes nergens kon vinden heeft ze deze foto gemaakt.

      Sammy Sosa, bijgenaamd Slamming Sammy (Chicago Cubs) was in 2002 nog steeds op het toppunt van zijn roem. Dat was begonnen toen hij in 1998 verzeild was geraakt in een immens spannende homerunrace met Mark McGwire (St. Louis Cardinals). Zowel in de Verenigde Staten als op de Dominicaanse Republiek hield deze race miljoenen mensen in de greep.
      McGwire een blanke tandartszoon uit de V.S. contra de gekleurde Sosa, die kansarm geboren was en voorbestemd leek om schoenpoetsertje te worden in de straten van Santo Domingo.

HOMERUN DERBY     

Op 7 september evenaarde McGwire het record van 61 geslagen homeruns in één seizoen. Dat stond al sinds 1961 op naam van New York Yankee Roger Maris..     
      De race werd nog spannender en intenser toen beide spelers op 16 september hun records op 63 brachten en op 23 september beiden het aantal van 65 bereikten.
Uiteindelijk eindigde Sosa op 66, maar McGwire ging er overheen met het tot dan toe voor onmogelijk gehouden aantal van 70.

      Ook de seizoenen daarna bleef Sosa heel veel homeruns slaan. (resp. 63, 50 en 64 in de jaren 1999-2001).

Toen Nelleke haar missie voor mij uitvoerde, werd ze dan ook door iedereen heel vriendelijk benaderd. Men wilde graag helpen, maar bedrukte T-shirtjes met helden, nee…., daar deden ze toen niet aan op de Dominicaanse Republiek.
CORKED BAT   

De mensen op het eiland hebben hun held nooit laten vallen, hoewel hij in de ogen van veel Amerikanen ernstig door de mand viel in 2003. In de wedstrijd tussen de Cubs en de Tampa Bay Rays sloeg Sosa zijn houten knuppel door midden.
      En toen bleek er kurk te zijn bevestigd in een uitgehold stuk. Een CORKED BAT heet dat; een grote zonde in het Amerikaanse professionele baseball. Hieronder de scheidsrechters in die wedstrijd die de knuppel gaan onderzoeken.

                     

De theorie hierachter is, dat de knuppel lichter wordt, maar nauwelijks aan slagkracht inboet.
      Je kunt zo’n knuppel dus sneller laten rondgaan.

      

De verdediging van Sosa was een beetje knullig. Het was een oefenknuppel, die hij per ongeluk in de wedstrijd gebruikt zou hebben.

      Vanaf dat moment ging het steeds minder met Sammy. Hij werd vaak genoemd als gebruiker van steroïden, maar heeft dat altijd ontkend.

      Het verbaasde dan ook niemand, dat hij begin dit jaar bij lange na niet het voldoende aantal stemmen haalde om gekozen te worden in de Hall of Fame. En dat terwijl hij in zijn hele carrière 609 homeruns sloeg.
      Er zijn in de lange geschiedenis van de Major League maar zeven spelers dit dat beter deden.