Winterkoninkjes & Talluksjoos

We schrijven 10 januari. Hartje winter. Vanochtend om kwart over zes was het al elf graden bij mij in de tuin.  
      Gisteren toen het licht werd, hoorde ik een winterkoninkje. Een zacht tuffend geluid. Het vogeltje heeft het naar zijn zin, want het kan niet zo goed tegen kou. Zijn staart is opgericht.
     
Aan de Vlinderboom heeft mijn echtgenote een slinger met pinda’s gehangen.
Daar komen meestal koolmeesjes op af. Maar daar hangt ineens een bonte specht.  

      Op de akkers achter mijn huis heeft mijn buurman gerst geplant. En er is een veldje met knoflook.
Dat is voor ’t eerst. Een probeersel, dat zo te zien goed gaat uitpakken.

      Verder op het veld zit een kleine kolonie zwanen. Gisterochtend waren het er zestien.  
Mijn buurman houdt daar niet van, want ze vreten alles kaal. Soms rijdt hij er met een vierwielig  scootertje op af. Dan vertrekken ze om een uur later weer terug te keren. Hij heeft nu een klein kanon ingezet, dat om de zoveel tijd afgaat. Proost!.

      Wat een mooi gesprek was dat trouwens van Matthijs van Nieuwkerk met oud-verzetsstrijder Selma van de Perre.  Ze was 97 jaar en mocht een uur lang praten over de oorlog, over kamp Ravensbrück, over haar vermoorde familieleden en over het Nederland direct na afloop van de oorlog. Je moet lef hebben om een uur lang uit te trekken voor een rechtstreekse uitzending met zo’n weliswaar vitale maar toch fragiele vrouw. Maar ze had veel te vertellen, Selma. Ze deed dat goed en beeldend. En ze werd gelukkig nauwelijks onderbroken, omdat de interviewer zonodig zichzelf wil profileren.  
       Wat een zegen dat dit af en toe nog kan. En wat een slag ook in al dat opgefokte ‘’talluksjoo’’ gedoe.
Die idiote strijd om de kijkcijfers. Al dat gelul van T.V.-mensen met andere T.V.-mensen over T.V.-dingen. Dat gebabbel van Jinek, die alle kansen heeft gehad om zich bij de publieke omroep te ontwikkelen en nu precies hetzelfde kunstje doet bij de commercie. Dat walgelijk lollige gedoe van Ferwerda, die ook alle kansen heeft gekregen bij de publieke omroep en nu een PVV’er aan het woord laat die mag zeiken over diezelfde publieke omroep. De meegevluchte braller Jort Kelder, die het Midden Oosten mag laten affikken. Zoals hij eerder zonder enige tegenvraag van vrouwe Jinek Jeremy Corbyn een antisemiet mocht noemen.
      En dan ook nog Angela de Jong, die in de eerste uitzending wordt gehaald omdat ze weten dat ze dan een positief stukje in het Algemeen Dagblad krijgen. Ooit was mijn oud-collega Hans van Reijsen T.V.-recensent van die krant. Hij heeft altijd geweigerd om op T.V., te verschijnen, want hij wilde dat gescheiden houden. Integer, die Van Reijsen. Hij wel.      

Zo!. Toen moest ik nog proberen om die specht op de foto te krijgen.


Goedemorgen!


Bonte Specht