Oud worden; geen reet aan (te doen)!

Image Mijn goede vriend Ton werd laatst 70. Hij gaf een feestje in het Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht Rotterdam. Er waren veel mensen en de stemming was uitermate goed. Iedereen houdt namelijk van Ton.
     
Ik mocht iets zeggen. Dat was niet zo moeilijk, want we kennen elkaar al meer dan veertig jaar heel goed. Je moet dan selecteren. Ach. Ik was altijd iets eerder met ‘’dingen’’ dan hij, omdat ik bijna vijf jaar ouder ben. Eerder in vaste dienst bij de VPRO, eerder getrouwd, eerder kinderen, eerder kleinkinderen, eerder betrokken bij een ernstig verkeersongeluk en waarschijnlijk eerder overgrootopa.
     
Maar als we dat doortrekken moeten er nog implantaten in zijn mond geplaatst worden, krijgt hij een cystoscoop door z’n plasser en prostaat geduwd, moet hij een hartscan laten maken, waarbij radioactieve vloeistof wordt gebruikt, een hartkatheterisatie ondergaan en een slang door zijn keel gepropt krijgen, die naar de maag gaat. Bovendien krijgt hij dan ook nog Maculadegeneratie

Mensen die goed geluisterd hadden wisten dus dat ik binnenkort 75 jaar zou worden. Dat is vandaag.
       Hallelujah!
Die mensen vroegen of ik ook een feestje ging geven.
       Nee!
Ik zie daar niet zoveel aanleiding toe, want ik vind het eerlijk gezegd helemaal niet leuk om oud te worden. Van de andere kant: Er is geen reet aan te doen.  En ik moet ophouden met zoals ik dat noem te ‘’Nieuwsuren’’.
       Altijd maar de schaduwzijde belichten, want goed nieuws is saai. Zelfs als iets voor 95% goed gaat, is er altijd die resterende vijf procent. Die is interessanter.
      Daar heb ik zelf overigens ook altijd aan meegedaan.
Maar wat relativering of een beetje humor hoort er dan wel bij.

Dus… er zijn positieve ontwikkelingen. Accentuate the positive, nietwaar!
      
      Maculadegeneratie is slijtage van het netvlies. Dat klinkt vriendelijker en veel mensen krijgen dat op rijpere leeftijd. Als je leest bij een goede LED-Lamp is er weinig aan de hand. Bovendien moet je veel vis en verse groenten eten. Heerlijk!
     
De cardioloog wil me pas over twee jaar terugzien. De uitslag van de laatste echo was positief. Met het hart gaat het goed. Een pilletje voor de bloeddruk en een plaspilletje. De bloedverdunners en cholesterolverlagers zijn niet meer nodig.
       Van de maag heb ik ook geen last meer. Dagelijks een pilletje.
Met de blaas gaat het ook goed. Ik moet ’s nachts steeds minder vaak plassen, omdat mijn bekkenbodemtherapie goed werkt. Geen pilletje meer nodig.

Van geestelijke aftakeling is nauwelijks sprake. Als ik met mijn schoonzoon zou meedoen aan Twee voor Twaalf zouden we geen gek figuur slaan.
       Lichamelijk is het ook in orde. Van de cardioloog mag ik niet meer hardlopen, maar wandelen is ook plezierig. En ik kan nog altijd voetballen met mijn kleinzoons en dansen met mijn kleindochter. Maar -om nog even te Nieuwsuren- niet te lang.

Verder:

---Heb ik ook het afgelopen jaar niet gevlogen.
---Rij Ik niet meer in een diesel.
---Heb ik geen vuurwerk afgestoken
---Wel gelachen om een jury, die het presteert om Frits Spits tot radioman van de eeuw te maken.
---Ook wel gelachen toen Nicaragua op de zesde plaats werd gezet van een krankzinnige lijst over gender(on)gelijkheid.
---Heb ik nog harder gelachen, omdat het World Economic Forum ook Rwanda, Letland en Albanië hoger zette dan Nederland.
---Mijn treurnis betuigt dat vrijwel alle media dit soort lijstjes kritiekloos bekendmaken.

Ook

---Heb ik mijn tuin eindelijk door een vakman drastisch laten aanpakken
---Is de laatste enkele ruit vervangen door een dubbele.
---Ligt de tekening klaar voor een veranda op mijn terras
---Zijn de kozijnen al besteld.

Blog

Met mijn blog gaat het goed. Een licht stijgend aantal lezers; iets minder beperkt aantal reacties. Sommige vaste lezers merken op, dat ik nogal eens verhalen in de herhaling gooi.
      ''Ja. So what?'', zeg ik dan.
Voor sommige verhalen heb ik veel werk moeten doen. Oude cassettebandjes beluisteren, beduimelde dagboeken opdiepen en proberen weer op tijd weg te leggen, draaiboeken van oude radioprogramma’s opzoeken, vergeelde foto’s uit een digitaalloos tijdperk tevoorschijn halen en proberen op te poetsen, mensen benaderen om halfvergeten herinneringen nieuw leven in te blazen.

Ik vier vandaag mijn verjaardag met familie en een paar intimi en wens u een mooi en plezierig Nieuwjaar.


Goedemorgen!