Dorade & de Noordzee

Het niet nader bij naam te noemen restaurant aan de Groningse kust heeft een mooi uitzicht op zee. Maar de menukaart ziet er niet bijzonder spannend uit. Er is vis. Natuurlijk.
      ‘’Want’’ staat op een informatiekaartje ‘’bij een zeehotel hoort vis…. Elke dag vers aangevoerd vanuit de lokale vissershavens. Gerechten samengesteld en bereid door ons culinaire team’’. 

Eén van de mogelijkheden is ‘’De vangst van de dag’’.
      Dat wil ik wel en vraag nog even aan een bedienende mevrouw wat vandaag die vangst is.

Zij zegt: ‘’Vandaag is dat schol en dorade’’.

‘’Dorade’’ zeg ik. ’’Dorade! Maar mevrouw dat is een vis die in de Middellandse Zee rondzwemt. Die zit hier helemaal niet''.

Zij kijkt mij een beetje verbaasd aan en zegt dat ze het zal doorgeven. 
      Als ze de bestelling komt brengen zegt ze niets en loopt weer weg.   

Een dag later kijk ik het maar eens na. Inderdaad zit de dorade -zeebrasem- in de Middellandse Zee en in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan rond de Evenaar.  
      De vis wordt in Marseille bijvoorbeeld gebruikt voor de Bouillabaisse.
     
Als de Noordzee opwarmt komt de dorade daar tegenwoordig in de zomer wel eens voor. Maar dat blijven uitzonderingen.

      De schaal met ''versgevangen vis'' betrof hier natuurlijk -zoals heel vaak tegenwoordig in restaurants- een product van de catering, dat door het ''culinaire team'' in de magnetron was opgewarmd.  Compleet met een mooi gekleurd sausje, een krokant gebakken aardappeltje, een stukje gesneden citroen en een liflaf aan worteltjes en peultjes.

      Dat spaart dure koks en de aanschaf van verse spullen; er is weinig rotzooi in de keuken en er blijft veel minder over voor gaarkeukens en voedselbanken.  


Goedemorgen!