Vermeend onbenul van de Buitenlandse Pers

Wij worden overspoeld door de buitenlandse pers. Dat lees en hoor ik tenminste overal.
     
Ze komen voor Wilders en een eventuele Hollands Populistische Revolutie.
Het beeld dat er van die buitenlandse pers geschetst wordt, is niet zo positief. ''Ze'' weten er weinig van en als er al een genuanceerd stukje in een buitenlandse krant verschijnt, is dat volgens onze eigen pers een uitzondering.

Ik kan het allemaal niet zo goed beoordelen. In mijn actieve jaren kwamen er vooral buitenlandse journalisten naar Nederland, die zich ingelezen en goed voorbereid hadden. Hier en daar was er wel een misverstand, maar dan kwamen ze bijvoorbeeld naar jou toe om iets te checken. Maar kennelijk zijn het er nu te veel en doen ze aan HIT & RUN-journalistiek. Snel even langs gaan en dan weer op weg naar een volgende brandhaard.

Het meest opmerkelijke stukje dat ik las, kwam van Volkskrant-columnist René Cuperus.
     
Hij schrijft het volgende:
‘’Aangelokt door aanvankelijke reuzenscores van de PVV in de peilingen, die suggereerden dat de PVV de grootste partij zou worden en Geert Wilders premier, president of koning -al naar gelang de onwetendheid van de buitenlandse journalisten die ik sprak- kwam men hier reportages maken in St.Willebrord, Venlo of Almere: PVV-burchten’’.

Tja!

Cuperus is een gewaardeerd columnist en medewerker van de Wiardi Beckman Stichting. Iemand, waarvan ik hoop dat hij geen dingen uit zijn duim zuigt om een column op te leuken. Maar toch kan ik me niet voorstellen, dat er ook maar één buitenlandse journalist is, die meent dat het bij deze verkiezingen gaat om het democratisch kiezen van een koning.
      Ik zou zeggen meneer Cuperus, noemt u dan maar man & paard. Dan blijft zo iemand een volgend keer bij huis en haard, want op dit soort onbenul zitten we niet te wachten.

Trouwens: Een buitenlands journalist die verzeild raakt in Sint Willebrord ('t Heike) is ook niet te benijden. Het Brabants dialect, dat daar gesproken wordt door de autochtone medemens, is -kan ik uit eigen ervaring melden- pas na de nodige praktijkoefeningen te volgen. En hun Engels -als ze dat al spreken- zou ik ook ernstig wantrouwen.


Goedemorgen!