Het NEMO Science Center

  

Dit is mijn kleinzoon Camiel. Hij wordt vandaag veertien jaar. Om dit heuglijke feit te onderstrepen mocht hij uitkiezen waar we naartoe zouden gaan.
      Camiel zit nu in 2Havo; heeft een behoorlijk brede belangstelling en de voor zijn leeftijd nogal uitzonderlijke gewoonte om regelmatig naar de radio te luisteren. Zelfs naar praatprogramma's.
      Hij koos voor het NEMO Museum in Amsterdam (Het groene bakbeest op de achtergrond); New Metropolis. Een wetenschaps- en technologiemuseum toegesneden op kinderen.
      Het ligt boven Het IJ. Gebouwd op de fundamenten van de tunnel.


In de hoogte

  

Het was druk in het Science Center. Heel druk. Bovendien waren de computers bij de ingang stuk, waardoor de rij wachtenden steeds langer werd.
      Ik ben toen maar lid geworden van de Bank Giro Loterij, want dan kreeg je een gratis toegangskaartje. En met onze museumkaarten konden we toen vrij snel naar binnen.
      Het gebouw telt vijf etages en Camiel stelde voor om boven te beginnen en zo naar beneden te gaan. Dan zouden we de ergste drukte vermijden. Dat was een goed plan, hoewel het ook boven zó druk was, dat we regelmatig moesten wachten om ergens bij te kunnen.
      Er waren heel veel erg jonge kinderen, die er nog niet zoveel van begrepen maar wel op alle knoppen wilden drukken.


Gezichten lezen

  


Gezichten vormen

  

Het is een leuk museum. Vooral voor kinderen van Camiels leeftijd. Leerzaam ook.
      Een paar thema’s: Zoeken naar leven (waar komen we vandaan), energie (zelf energie vangen uit wind, water en licht), wetenschap in alle tijden (ontdekkingen door de eeuwen heen), wonderlijke wetenschap, het waterrijk en een wereld van vormen.


Structuren van de natuur

  


Voor de plantenkast

  


Uitzicht op Amsterdam

   

Als je er even uit wil is er een groot buitenterras waar je een mooi uitzicht hebt over de stad.

Plantenrijk
  


Voor Het IJ