Niet het gesprek van de dag

  

Dit zijn de rubberkorreltjes, die de afgelopen dagen een hype veroorzaakten in de media. Ze zijn kleiner dan ik -en waarschijnlijk ook u- dachten.
      Ze liggen onder meer op de kunstgrasvelden achter het Olympisch Stadion, waar de Amsterdamse voetbalclub Arsenal speelt.
Er liggen er heel veel. Alles wat zwart is op de foto hieronder

  

Ik was er vanochtend omdat twee van mijn kleinzoontjes daar moesten voetballen. Jip (8) tegen Aalsmeer en Sam (15) tegen CSW uit Wilnis. Ik kan u melden dat de korrels daar NIET het gesprek van de dag waren. ‘’Ach, ze moeten douchen na afloop en die dingen vooral niet in hun mond stoppen’’, zei iemand nogal laconiek.
      Een ander wist dat het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) met dat advies om te douchen was gekomen. Hoewel er inderdaad kankerverwekkende stoffen in die korreltjes zitten stelt het instituut officieel: ‘’In ons dagelijks leven worden we aan een groot aantal stoffen blootgesteld die mogelijk tot risico’s leiden’’.
     
Ook dat was doorgedrongen, want iemand zei dat er bij de barbecue veel meer gevaarlijke stoffen vrijkomen en een ander vulde aan, dat ‘’het’’ ook in deodorant schijnt te zitten.

Toch was er hier en daar wel ongerustheid. In een ander jeugdteam hadden verontruste ouders een app opgezet, waarin ze niet alleen hun zorgen uitten, maar ook op maatregelen aandrongen. En er waren ouders, die hun kinderen wel naar de wedstrijden, maar voorlopig niet meer naar de training zouden sturen.

  

Jip stond in de eerst helft op goal. Hij liet er twee door, maar ‘’die waren onhoudbaar’’.
      In de tweede helft speelde hij rechtsvoor en scoorde vrijwel direct een doelpunt. De wedstrijd werd met 7-5 gewonnen.

  

Sam (midden in rood-wit-blauw-shirt) die net 15 is geworden, speelde in het eerste team van de jongens onder 17 jaar. Zij verloren met 3-0.


De originele ‘’echte’’

  

In de kantine zijn deze specialiteiten voorradig.
      Hoe gezond dat allemaal is zullen we maar even buiten beschouwing laten.