Lollig bedoelde koppenmakerij

 

   

De Volkskrant heeft een rubriek onder de naam Volkskeuken. Zes dagen per week geeft een gezelschap van zes dames en heren op een vaste dag een recept. Altijd ingeleid met een anekdote.
     
Over het algemeen zijn het aardige en soms verrassende gerechten, die niet zo moeilijk te maken zijn. De auteurs doen hun best om het aantrekkelijk te maken en slagen daar over het algemeen goed in.
      Maar ja.
Ze leveren hun stukje in en dan zijn ze overgeleverd aan de koppenmakers. En daar zit er in ieder geval één tussen, die het niet begrijpt. Hij -ik denk dat het een hij is- kan zelf niet koken en heeft een verhuld dedain voor deze rubriek. Hij vindt het geen journalistiek, meent eigenlijk dat 't in een damesblad thuishoort en reageert zich af door er een lollig bedoelde kop boven te zetten.
      Onno Kleyn bijvoorbeeld, een gerenommeerd kookschrijver met meer dan veertig boeken op zijn naam, schrijft voor De Volkskeuken een recept voor een tortilla met feta en tijm. De volgende dag verschijnt zijn stukje in de krant onder de kop ‘’Voor na een rolberoerte’’.
      Misschien neemt hij er schouderophalend kennis van; misschien denkt hij ‘’weinig smaakvol’’, misschien kan hij er besmuikt om lachen of wie weet doet hij zuinig zijn beklag bij een geliefde. Niet te hopen overigens dat er in zijn omgeving iemand is die ooit een echte rolberoerte gehad heeft.
       Maar ook hij weet dat het geen uitzondering is. Het is al jaren zo. Ik heb nog wat meer van die lolbroekerij uitgeknipt.

Daar gaat íe”