Zoet cadeautje in oer-Hollandse doos


Er werd een pakketje bezorgd namens de Postcode Loterij. Twee dozen met stroopwafels. Geen gewone stroopwafels; nee roomboterstroopwafels.
      De Postcode Loterij doet wel vaker van die dingen voor mensen die iedere maand een bedrag storten in een soort hoop om ooit nog eens een hoofdprijs te winnen. Omdat die kans erg klein is geven ze af en toe iets weg. Vorig jaar waren dat twee doosjes met ijs. Niet zomaar ijs; nee Ben & Jerry’s ijs.

 

 Stroopwafels dus.
      Met drop, haring en oude kaas een Hollands product waar Nederlanders in het buitenland vaak naar zeggen te verlangen. Soms vragen ze je om het mee te nemen. Met haring is dat lastig, maar stroopwafels kun je makkelijk meenemen. Hoewel; als je ze te warm verpakt loopt de stroop eruit en dat is dan weer knap vervelend.
      Ik heb dat namelijk een keer meegemaakt op het vliegveld van Miami waar ontzettend streng gecontroleerd werd. (Reizen 34)

Er stonden daar mensen in zestien rijen van zo’n vijftig meter lang. Toen ik na twee uur halverwege was en in mijn handbagage keek waren de stroopwafels -een cadeautje voor een Nederlandse mevrouw in Bolivia- aan het lekken. Ik heb ze toen maar in een afvalbak gekieperd.

      De stroopwafels van de Postcode Loterij zijn geproduceerd door Daelmans banket in Vlijmen. Er zit 34% stroop in en 14% roomboter. Verder nog citroenzuur, suiker, rietsuiker, emulgator, scharreleieren, sojabloem, zout, rijsmiddelen, kaneel en Bourbon vanille. Dat staat althans op de verpakking. Ze zijn erg zoet maar eerlijk gezegd wel smakelijk.

 

 De stroopwafels zitten in dozen waarop in een soort Delfts Blauw een oer-Hollands tafereel is getekend.
      We zien op de linkeroever van het water (Gracht? Rivier? Kanaal?) houten huizen, een molen, een kerk en een ophaalbrug. Rechts staan voorname herenhuizen. Daar is de loterij prijs gevallen.

MAAR WAAR IS DIT?

Het staat niet op de doos. Dat irriteert mij altijd een beetje.

Dus:

      Ik heb ’t geprobeerd te achterhalen en denk het inmiddels te weten.

Ik ga snel kijken of dat klopt en dan krijgt u eind deze week van mij het antwoord.

 

 Denk er zelf intussen ook even over na.

      Kom met suggesties.

Want misschien heb ik het wel fout!