Bogart & Bergman

   

Dit groene doosje nam mijn oud-collega Lida Iburg 25 jaar geleden mee uit Casablanca Marokko. Ze had daar voor de VPRO-radio een programma gemaakt over de zeer succesvolle film Casablanca. Een romantisch drama, dat zich afpeelt in 1942. Marokko was in dat oorlogsjaar nog een Franse kolonie.
      De hoofrollen in deze film worden gespeeld door Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. Ze doen dat meer dan fantastisch. Nu nog is de film een monument en een klassieker die tot de verbeelding blijft spreken.
      Muziek uit de film (As Time Goes By) werd wereldwijd bekend. Sommige citaten worden nog steeds gehoord: Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship; Here’s looking at you kid , We’ll always have Paris en You played it for her, you can play it for me. Play it.   
      Hoofdpersoon is Rick Blane (Humphrey Bogart) een wat duistere man, die een café annex goktent beheert in Casablanca. Hij beschikt over reisdocumenten, waarmee mensen door Nazi-Duitsland kunnen reizen of kunnen vertrekken naar het buitenland. Opeens verschijnen Ilsa Lund (Ingrid Bergman) en Victor Laszlo (Paul Henreid). Rick had ooit een gepassioneerde verhouding met Ilsa en Victor is een verzetsleider, die op de vlucht is. Rick kan ze aan de benodigde papieren helpen, maar na een dramatische scene bekent Ilsa dat ze nog steeds verliefd op hem is. Dat stelt hem voor een groot dilemma. Maar uiteindelijk vertrekken ze toch ondermeer nadat Rick een Duitse majoor heeft doodgeschoten.

Kijk HIER naar de trailer van de film