Naast Merwede en Biesbosch


Voorstraten vind je vooral in dorpen en stadjes op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Maar ze zijn er ook in andere provincies. Veel in Friesland bijvoorbeeld. In België zijn er ook een paar net als in Zuid-Afrika. En er is er één op Sint Maarten in de Caraïben.   
    

De Voorstraat, die vaak van de haven -of de dijk- naar het centrum gaat, is vrijwel altijd de belangrijkste straat. De mooiste panden, de beste winkels, het -voormalige- raadhuis en ook een kerk.

      Aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s portretteer ik een aantal van die Voorstraten.


Hoe was het en hoe ziet het er nu uit.


Werkendam Land van Altena

Op deze ansichtkaart uit het begin van de vorige eeuw staat Voorstraat. De kaart is uitgegeven door de firma W van Varik uit Werkendam. Die zullen het dus wel bij het rechte eind hebben. Denk je.
      Maar op kaarten kon ik die Voorstraat niet vinden; dus ik benaderde de Historische Vereniging. Werkendam en De Werken c.a.
Ik kreeg van diverse mensen hetzelfde antwoord.  
      
Jacco Damen:
‘’ Een Voorstraat heeft niet bestaan in Werkendam. De foto die u stuurt is de Hoogstraat.’’


Winkelstraat

De Hoogstraat dus. Een winkelstraat met een verrassend groot en gevarieerd aanbod. Zeker voor een plaatsje van iets meer dan 11.000 inwoners. Er zijn veel kleine middenstanders naast De Blokker en de Hema. Een nagelstudio heb ik gezien, een huidinstituut, een audicien, modezaken, hairstyling en een fotostudio.
      Veel verbouwd dus. Benedenetages werden winkels; boven kwamen de woonetages. Maar hier en daar vind je nog een nostalgische verwijzing naar oude tijden.


 

Gemeentehuis

 Het voormalige gemeentehuis deed dienst van 1925 tot 1978.
       Daarvoor was het een Notarishuis. Er kan nog steeds getrouwd worden.
Tegenwoordig is het een restaurant met de curieuze naam De Lachende Gans. De hoofdgerechten zijn minder curieus en nodigen niet echt uit om er even voor te gaan zitten: Sukadelap in truffeljus bijvoorbeeld, kogelbiefstuk in groene pepersaus, kabeljauw in witte wijnsaus en ossenhaaspuntjes in een oosterse saus.


’t Nut

De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen was hier behoorlijk actief.


Mussert

In dit huis werd NSB-leider Anton Mussert geboren op 11 mei 1894.
       Tegenwoordig woont hier de familie Zeldenrust.
Daar zullen in de Werkendamse Hoogstraat wel eens grappen over gemaakt worden.


Merwede

Het plaatsje ligt mooi aan de Biesbosch en de Nieuwe Merwede.

 

Klik HIER voor alle Voorstraten; incl. de mooiste, kortste en langste