Kelkjes, Koningslinden & Kreken

Het gehucht Zuidzijde op het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche waard bestaat uit twee dijken, die haaks op elkaar staan. De Zuidzijdsedijk en de Noorddijk. Op die hoek bevindt zich café-restaurant De Drie Linden. Een jaar of vijftien geleden was het alleen nog maar een café annex slijterij.  Ik heb daar menig fles jenever gehaald als de ''gewone'' winkels al dicht waren..
      Aan het begin van de Zuidzijdsedijk richting het dorp Piershil stond tot eind negentiende eeuw een ander café: De Roode Leeuw. Dat was ook een slijterij. De herenboeren uit de omgeving kochten daar hun fles jenever en gingen dan vaak op een bankje iets verderop zitten. Onder een eeuwenoude Koningslinde.

    

Ze keken dan uit over de akkers en de kronkelende Dromkreek, die ooit een getijdenkreek was. Ze pakten de keurig in krantenpapier gewikkelde fles jenever uit en haalden kleine kelkjes tevoorschijn. En daar op dat bankje moest de fles helemaal leeggedronken worden. De Koningslinde kreeg de bijnaam Jeneverboom.     
      De Koningslinde ging dood. Jarenlang gebeurde er niets. Tot 2011. Toen namen een paar mensen het initiatief om een nieuwe boom te planten.  En zo kon het gebeuren dat u op dit blog de “Nieuwe Jeneverboom’’ kunt aanschouwen. Ook een Koningslinde. Er staat een nieuw bankje naast.   


De nieuwe Jeneverboom

 


De Dromkreek

 

Ik werd door Hoeksche-Waarder Ron Schelling geattendeerd op de volgende site:

https://piershil.com/zwartsluisje/1878-de-roode-leeuw/

Het huis op de voorgrond, waar de man poseert met de melkbus op zijn hoofd, werd destijds bewoond door de familie Schut.
      Op de achtergrond is ‘De Roode Leeuw’ te zien. Foto gemaakt in 1878.