YOTAM OTTOLENGHI

 (Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

      Yotam Ottolenghi. Kok te Londen, schrijver van zeer fantastische kookboeken. Vegetariër, wel eens op de tv. Zij kookt uit Zijn boeken en je weet niet wat je proeft.
      Het is tien uur in de morgen als Zij mij in de keuken roept. Zij kookt deze keer niet met Hem maar Zij wil pekelvlees zelf maken, niet via Yotam want die is vegetariër. Op de lijst met ingrediënten stond salpeterzout. Of ik dit maar wilde gaan kopen.
      Waar? Geen idee. Eerst maar eens gaan vragen in het plaatselijke winkeltje. De alleroudsten wisten het nog, met salpeterzout maak je salami en die salami blijft door dat zout op kleur. Je moet naar een apotheek, daar kochten ze dat vroeger. Hoeveel vroeger? Nou ja vijftig jaar geleden. De stemming begon er in te komen.

      Naar de apotheek dus. Het was er druk en ik begin aan de eerste fout. Slechte Hongaarse vertaling en verkeerde klemtoon. Zij niks begrijpen, collega’s schieten te hulp maar die komen er ook niet uit. Om hen te helpen roep ik SALAMI.. Het wachtende publiek amuseert zich: een onhandige buitenlander die in een apotheek salami wil gaan kopen. De oudste apotheker grijpt in, geeft me een arm en voert me naar buiten.
      Om de hoek is een slager zie ik en begrijp dat we nu al helemaal de verkeerde weg op gaan. En dat gebeurt ook. De slager zegt dat hij geen salami heeft, maar morgen wel. Ik probeer hem uit te leggen dat ik helemaal geen salami wil maar een ingrediënt. Alsof je naar een garage gaat en twintig onderdelen wilt kopen om daar thuis een auto van de knutselen…Ik krijg een briefje van de slager met daarop de kiloprijs van salami.

      Goed, naar huis dus. Zonder salpeterzout zal het ook wel smaken.

Arbeiders bij een salpetermijn in Chili.

 
Klik HIER voor alle Photosophieën