GIJS

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Om te beginnen. Hartelijk gefeliciteerd met je achttiende verjaardag. Het is 2036. Maar ja, van wie krijg je deze brief. Dat vergt toch wel enige uitleg.
      Mijn naam is Peter Flik. Ik heb vanuit Hongarije, ja daar woon ik, je geboorte meegemaakt. Dat is nu een paar dagen terug, op 26 maart 2018 om 15.27 uur. Hier is de foto, een uur nadat je op de wereld verscheen. 

 

Ok, maar wie is deze Peter. Je vader Erik van Paassen en je moeder Kim Göbel hebben jou op hun geweten. Kim heeft een moeder die Carla heet en die is weer getrouwd met ene Eelco Göbel, je opa en oma dus.
      Wel, die Eelco is de zoon van Edith van der Poel, je overgrootmoeder. En daar ben ik sinds 1997 mee getrouwd en wij emigreerden naar Hongarije.
We zijn nu ongeveer twintig jaar hier. 

 

Als je dit leest ben ik er naar alle waarschijnlijkheid niet meer. Dat schrijf ik nu aan iemand die zich de dag van nu nooit zal herinneren. Is dat lastig? Ja, dat is het. Ik wens je een mooi leven toe en als er toch een raad moet komen: blijf bij jezelf. Probeer niet iemand te zijn die je niet bent.
      Wat voor tijd zal het zijn in 2036. Jij weet het nu en ik moet maar gissen. Hopelijk zonder oorlogen. Ik denk dat er dan nog steeds grote, te grote inkomensverschillen zullen zijn. En Nederland? Nog voller, we zitten nu op meer dan 17 miljoen.
      Love hurts? Ja, vaak wel. Is er nog pindakaas? Ik hoop dat het dan voorgoed over is. In een uur met de trein vanuit Rotterdam naar Parijs? Liever langer. Hopeloze banen? Genoeg. Mooie mannen en vrouwen? Te over.
      Nou Gijs, maak er wat van.

PS (dat betekent Post Scriptum in het Latijn, een toevoeging aan een brief). PS dus:
      Je hoeft deze brief niet te beantwoorden, heeft geen zin.

p.


Klik 
HIER voor alle Photosophieën