Een gelukkige tijd en de Speisezimmer

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Bijna ieder huis heeft in dit land een Speisezimmer. Een ruimte vlak bij de keuken waar de voedselvoorraden bewaard worden. Worsten, paprika’s, uien en knoflook bijvoorbeeld. Onze Speisezimmer is gebruikt om niet dagelijkse spullen in op te slaan. Maar ook, in de loop der jaren, werd het de plek om een soort archief in te beginnen. Zeg wel: een soort van… Albums, dozen, losse tassen, kistjes. We zijn hier nu binnenkort twintig jaar en de Speisezimmer is ontoegankelijk geworden. Je kan er geen stap meer in zetten. Reorganisatie.

Het zat er al enige tijd aan te komen, maar men stelt uit. Daar zijn we goed in. Eergisteren begonnen. Een rolstoel, een rollator, oude matrassen, vier dozen met rare kabels en overjarige stekkers, een niet werkende broodbakmachine, cassettedesks, kapotte verrekijker, bewaarde brieven, albums, babybedje, een gebroken gitaar, dartbord en honderden foto’s. Alles er uit. Dan zie je de scheuren in de muren, de spinnenwebben, de geur van iets ouds.

Alle foto’s sorteren. De emoties komen er direct aan. Fles wijn plus muziek van Johan Sebastiaan Bach dan maar. Het tempo neemt fluks af. Wie is die man links op die foto bij dat standbeeld… Is dat een oude liefde van je… Wat was het toen koud….Kijk dit nu toch eens…

We zijn nu een paar dagen verder en schieten niet echt op. Nieuwe mapjes: dit dorp vroeger, vrouwen van voor haar tijd, vergezichten, kinderen en kleinkinderen. En: het mapje met curiosa groeit met de dag. Kwa archiveringstechniek zijn we toch raar bezig. Je kan iets wel in aparte mapjes steken, maar als je later een bepaalde foto wil zoeken weet je vast niet meer in welk mapje die foto is en zelfs als je het mapje weet dan moet je die map helemaal doorbladeren. Het zou beter zijn elke foto een nummer te geven en een omschrijving, De lijst alfabetisch rangschikken. Maar dan zijn we nog weken bezig. En nog een verwikkeling: de kat denkt dat dit een leuk spel van ons is en gooit de stapels door elkaar.

Ik laat u meekijken.

PISZTA

Dit is Piszta. Lag vaak dronken op straat. We moesten maar met hem kennis maken want hij zou Frans spreken. Dat was ook zo, maar slechts één woord: MARSEILLE. Op een dag lag hij daar weer, de vliegen kropen uit zijn  mond. DOOD.

INEKE

Dit is vriendin Ineke Lodder. Uitgaanstype, dat zie je zo. Samen met Johnny Jordaan. ALLEBEI DOOD.

OOIEVAAR

Ooievaars die elk jaar weer terug komen. Ze houden blijkbaar van dit land. Soms niet, ze gaan ook vaak onderweg DOOD.

VARKENTJE

Varkens, daar zijn ze hier dol op, vooral als ze DOOD zijn.


Klik HIER voor alle Photosophieën