Voorstraat is Foarstrjitte

 Voorstraten vind je vooral in dorpen en stadjes op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Maar ze zijn er ook in andere provincies. In België zijn er een paar net als in Zuid-Afrika. En er is er één op Sint Maarten in de Caraïben.   

      De Voorstraat, die vaak van de haven -of de dijk- naar het centrum gaat, is vrijwel altijd de belangrijkste straat. De mooiste panden, de beste winkels, het -voormalige- raadhuis en ook een kerk.
      Aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s portretteer ik een aantal van die Voorstraten.

Hoe was het en hoe ziet het er nu uit.

 

Holwerd Friesland

Dit is de Voostraat in Holwerd aan de Friese Waddenkust. Althans zo heette de straat in 1913, toen deze kaart verzonden werd.
      Nu is het op zijn Fries de Foarstrjitte. Al een tijd, want een mevrouw die hier al heel lang woont herinnert zich niet meer dat het ooit op zijn Nederlands de Voorstraat was. Het is een aardige straat, maar de vrouw vindt dat het hier en daar wat verloederd is.
      ‘’Er staan nogal wat panden te koop. Dat is niet goed voor de welstand. Verder is het hier heel prettig wonen. Mijn man is in deze straat geboren’’. Ze kijkt naar de oude foto en constateert dat er niet veel veranderd is.  

De straat is niet zo lang. Er staan mooie panden tussen. In het huis achter, dat haaks op de Foarstrjitte aan de Waling Dykstrastrjitte staat, zat ooit een chichoreihandel. Later werd het een kruidenierswinkel. Nu is het een woonhuis, een Rijksmonument. Het huis stamt uit 1720, want dat vermelden de Romeinse cijfers op de dakkapel.

  


De Beijert


Ook dit pand staat te koop. Op deze plek stond ooit De Beijert, een diaconie- en weduwenhuis met 16 kamers. Maar dat werd in 1868 gesloopt.


De Gouden Klok

Even buiten Holwerd ligt de haven, waar de veerboten naar Ameland vertrekken. Er zijn niet zo veel eilandgangers, die de moeite nemen om het dorp in te gaan. Dat is een beetje jammer, want het is een aardig plaatsje.
      Maar Hotel De Gouden Klok met zijn tien kamers zit volgens onze mevrouw in de vakantiemaanden altijd vol.


Postkantoor

Dit pand was ooit een dokterswoning tot het in 1916 werd ingericht als postkantoor.
      Dat zou duren tot 1974. Toen werd het een discotheek.
Onze zegsvrouwe heeft daar veel uren doorgebracht. Ze vindt het jammer dat de discotheek in 2001 gesloten werd.
      De jeugd moet nu naar Dokkum of Leeuwarden


Fietsenwinkel


Vroeger waren er veel winkels in de Foarstrjitte. Dat beeld is totaal veranderd.
      In deze voormalige kruidenierszaak zit nu een fietsenwinkel.


Hegebuorren


Dit mooie karakteristieke straatje -Hegebuorren- ligt in het verlengde van de Foarstrjitte

 

Klik HIER voor alle Voorstraten; incl. de mooiste, kortste en langste