Cultuur in Natuur: Intrigerend & knap 

In Tilburg ligt De Oude Warande. Een mooi parkbos met oude en jonge bomen, loof- en dennenbomen, struiken en heesters. 
      Het werd begin achttiende eeuw aangelegd op initiatief van een Duitse Prins. Het is een soort doolhof met vier vierkanten, waarbinnen zich weer paden bevinden die andere wiskundige constructies vormen. Het is een Lusthof (ook wel Sterrebos genoemd) waar zich jaarlijks manifestaties afspelen.Dit jaar is dat Disruption-Renapping Nature dat je het best kunt vertalen met Ontwrichting- De natuur opnieuw in kaart gebracht. 
      Tien Europese kunstenaars die op diverse manieren druk met natuur bezig zijn werden uitgenodigd om een object te maken, dat in het park geplaatst zou worden. Ze bevinden zich in een willekeurige volgorde in het bos. 
      Soms moet je even zoeken om het betreffende object te vinden. Een plattegrond (voor 5 Euro te koop) is absoluut noodzakelijk. Een bezoek is zeer aan te bevelen. De tentoonstelling is intrigerend, knap en boeiend. 
      Alle werkstukken zijn op hun eigen manier de moeite waard. Maar neem er wel even de tijd voor. Mensen die slecht ter been zijn, achter een rollator lopen of in een rolstoel zitten raad ik aan om thuis te blijven. Veel objecten staan namelijk midden in het bos. 
      Voor de wat oudere kinderen is het spannend, want je kunt er een speurtocht van maken. 

De tentoonstelling loopt nog tot 24 september. 
      Tot die tijd zal ik in vijf afleveringen alle werkstukken bespreken. Ook in willekeurige volgorde.


Nummer 6: Antti Laitinen

Broken Landscape

Antti Laitinen (Raahe Finland 1975) creëerde al eens een eilandje in de Baltische Zee. Drie maanden achter elkaar sjouwde hij zandzakken naar een bepaalde plek. Net zo lang tot een klein stukje boven water stak. Groot genoeg om op te zitten.
      Voor de Lustwarande bewerkte hij een boom. Hij zaagde delen van takken weg en verbond de overgebleven rest met ijzeren staven. Een gedeconstrueerde boom dus, die daarna werd gereconstrueerd tot een kunstwerk.  


Nummer 7: Zeger Reyers


Undergrowth

Zeger Reyers (Voorburg 1966) plantte 148 kleine sparren in een omgeving van veel oudere dennenbomen. Hij zette zijn kerstboompjes op houten witgeverfde kruizen.
      Als dat laatste niet gebeurd zou zijn, zouden de boompjes in deze omgeving nauwelijks opvallen. Hoewel: Wortels ontbreken dus die bomen zijn aan het verbruinen.
      Het werk is een symbool voor een wereld, die de natuur aan het vernielen is.


Cultuurlijke Natuur (4)

Als je zo eens wat door dat bos dwaalt kom je ook natuur tegen, die spontaan tot een soort cultureel object is verworden.
      Zoals deze mosjes in een bedje van eikenblaadjes en dennenappels..

 

Kunst in de Oude Warande (1): Nummers 4 en 2; Koepelkas en verbrande olijfboom 
Kunst in de Oude Warande (2): Nummers 10 en 5; De laatste mens & een bijenbalk 
Kunst in de Oude Warande (3): Nummers 8 en 9; Gele monsters & wortelknopen
Kunst in de Oude Warande (4): Nummers 6 en 7; IJzeren staven & witte kruizen