Van Haven naar KerkVoorstraten vind je vooral in dorpen en stadjes op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Maar ze zijn er ook in andere provincies. In België zijn er een paar net als in Zuid-Afrika. En er is er één op Sint Maarten in de Caraïben.   

      De Voorstraat, die vaak van de haven -of de dijk- naar het centrum gaat, is vrijwel altijd de belangrijkste straat. De mooiste panden, de beste winkels, het -voormalige- raadhuis en ook een kerk.
      Aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s portretteer ik een aantal van die Voorstraten.

Hoe was het en hoe ziet het er nu uit.

 

Bruinisse Schouwen-Duiveland

   

Dit is de voorstraat van Bruinisse op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Met een kleine v. want het is de Oudestraat. De straat staat loodrecht op de dijk/haven en gaat naar de kerk. Met een kleine ring en een grote ring. Daaromheen is het dorp uitgegroeid en zo is hier sprake van een voorstraatdorp.
      Op de jubileumexpositie in Nieuw-Vossemeer over een aantal voorstraatdorpen in Zuidwest Nederland (nog tot eind september in het A.M. de Jongmuseum) is Bruinisse als enige plaats opgenomen zonder een benoemde Voorstraat (grote V.).   

   

De straat is behoorlijk veranderd. Bruinisse werd op 5 januari 1945 namelijk gebombardeerd door de geallieerden. De Hervormde kerk werd getroffen en kon niet meer gerestaureerd worden. Tevens werd een aantal huizen vernield.
      Een overigens stomme actie, want de Duitsers waren toen al uit het dorp vertrokken. De bevolking was al eerder geëvacueerd, want Schouwen-Duiveland werd in februari 1944 geïnundeerd.
      De nieuwe kerk op de foto werd in 1952 in gebruik genomen.   

Vissershuisje

   

Eén van de meest markante panden in de Oudestraat is het Rijksmonument op nummer 27. Een oud vissershuisje, dat is ingericht als Oudheidkamer en Visserijmuseum. Je kunt er mosselborden en mosselkopjes kopen, want Bruinisse (BRU) staat bekend als mosseldorp.

   


Haven

   

De vissersschepen gaan veelal naar de Waddenzee om mosselen te vangen. Maar steeds meer in opkomst is de hangcultuur, waarbij de mosselen langs nylondraden in het water slingeren en voortdurend schoon gespoeld worden. Even buiten Bruinisse is zo’n productieplek.

Hangcultuur

   


Kerkelijk leven

Het is erg gelovig in Bruinisse. Op een zon- of feestdag kun je drie kerkklokken tegelijk horen.
      De hervormde kerk, de gereformeerde en van de gereformeerde gemeente in Nederland. Toevallig was ik er op zo’n moment.

Hervormde kerk

   


Gereformeerde gemeente in Nederland

   

Dit zeer orthodoxe gezelschap scheidde zich in 1953 af.
      Abortus, euthanasie, voorbehoedmiddelen, homoseksualiteit, vaccinaties en verzekeringen worden afgewezen. Televisiekijken mag niet net als privé gebruik van Internet, mobiele telefoon of DVD. Radio luisteren wordt ontmoedigd.
      De mensen kleden zich op geheel eigen wijze. Kort haar is taboe.

 

 

BRU 17

   

Op dezelfde dag dat de kerkklokken luiden en de mensen de kerkdienst verlaten is eethuisje BRU 17 aan de Haven gewoon open, Net als café ‘t Veerhuis aan het begin van de Oudestraat.

‘t Veerhuis   
   

 

 Klik HIER voor alle Voorstraten; incl. de mooiste, kortste en langste