Leuke tentoonstelling Voorstraatdorpen

   

Het Voorstraatdorp Nieuw-Vossemeer in het uiterste westen van Noord-Brabant bestaat 450 jaar. Dat wordt in juni gevierd met een feestweek.
      Maar daarnaast is in het A.M. de Jong Museum een tentoonstelling ingericht over 11 Voorstraatdorpen in de omgeving.
Dat zijn naast Nieuw-Vossemeer: Fijnaart, Klundert, Bruinisse, Numansdorp, Oude-Tonge, Stavenisse, Sint-Philipsland, Middelharnis, Sint-Annaland en Oud-Vossemeer.
      Nog tot eind september iedere zaterdagmiddag van half twee tot half vijf te zien.  


Zuidwest Nederland

   

Voorstraatdorpen vind je veel in Zeeland, West-Brabant en op de Zuid-Hollandse eilanden.
      Ze werden in de 15e, 16e en 17e eeuw gesticht na inpolderingen, waardoor nieuwe landbouwgebieden ontstonden.
Het principe was eenvoudig. Op de dijk (soms bij de haven) werd een straat loodrecht gezet. Vrijwel altijd richting kerk(ring). Daarlangs kwam aan weerszijden nieuwe bebouwing. Vaak ook kwam er een Achterstraat. 
      De belangrijkste straat met de winkels, het gemeentehuis en andere voorzieningen werd vrijwel altijd ook tot Voorstraat gedoopt, hoewel dat niet persé noodzakelijk is. Bruinisse op Schouwen-Duiveland bijvoorbeeld heeft een voorstraat, die Oudestraat heet. 

   

Het is een kleine, maar leuke en interessante tentoonstelling.  
      Ieder dorp presenteert zich in prenten, foto’s, kaarten, correspondentie en andere parafernalia. In al hun gelijkenis vertonen ze ook een duidelijke diversiteit. Oud-Vossemeer bijvoorbeeld voldoet in feite niet aan de definitie, maar kent wel een Voorstraat en is vooral opgenomen vanwege de verbondenheid met Nieuw-Vossemeer.

   

Het is overigens een vrij willekeurige verzameling, want er zijn in Zuidwest Nederland nog veel meer Voorstraatdorpen.
      In mijn rubriek “Op Stap met een ansichtkaart’’ heb ik die vrijwel allemaal behandeld.
Voorwaarde voor mij is dan wel dat er ook een echte Voorstraat bestaat.


Zelfvoorzienend

   

Het waren zelfvoorzienende dorpen.
      Niet alleen met eigen kenmerken, soms ook met eigen taalgebruik en eigen klederdracht.  


Klederdracht

   


A.M. de Jong Museum

   

Het A.M. de Jong Museum is uiteraard gevestigd aan de Voorstraat in Nieuw-Vossemeer. Het is een eerbetoon aan schrijver Adrianus Michiel, die hier op 29 maart 1888 geboren werd. Hij werd vooral bekend om zijn streekroman Merijntje Gijzen (beeldje boven op foto), die in Nederland grote bekendheid kreeg toen er in de jaren zeventig van de vorige eeuw een T.V.-serie van werd gemaakt. A.M. de Jong werd in 1943 in Blaricum door de S.S. vermoord. Hij was een overtuigd socialist.
      We zien in het museum tal van attributen van en over de schrijver. Er is ook een nostalgisch dorpscafé en een dorpswinkel.
Gratis toegankelijk, maar een aardige bijdrage wordt op prijs gesteld. Zo'n museum draait op liefhebbers & vrijwilligers.


Maak er een dagje van. Bijvoorbeeld eerst even naar het plaatsje Tholen, in Oud-Vossemeer op zoek naar de (vermeende) roots van Franklin D. en Theodore Roosevelt, dan Nieuw-Vossemeer en na afloop een drankje in Bergen op Zoom.
      Daar zijn ook tal van mogelijkheden om wat te eten.